top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

165 juta penduduk dunia berada di bawah garis kemiskinan - PBB
GLOBAL | NEW YORK: Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menunjukkan 165 juta orang di seluruh dunia berada di bawah garis kemiskinan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, lapor Agensi Berita Jerman (dpa) pada 14 Julai 2023.

Disebabkan oleh pandemik COVID dan pergolakan ekonomi sejak 2020, wang harian golongan yang terjejas ini merosot di bawah had AS$3.65, menurut Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP) pada 14 Julai 2023.


"Jumlah itu sebenarnya mungkin lebih tinggi sekiranya kerajaan tidak berbelanja untuk meningkatkan program keselamatan sosial dan pakej rangsangan ketika COVID-19.


"Ini terutama bagi negara berpendapatan rendah yang bebannya menjadi tidak mampan pada masa ini.


"Kerajaan tidak lagi boleh menggaji doktor dan jururawat di hospital, tidak dapat menyediakan ubat untuk pusat kesihatan luar bandar, yang pada dasarnya menghakis infrastruktur sosial negara," kata pentadbir UNDP, Achim Steiner.


Katanya, keadaan itu akan menjurus kepada kurangnya penjagaan kesihatan, pendidikan dan tiada jaringan keselamatan sosial.


PBB memberi amaran 52 negara di dunia kini berada dalam perangkap hutang yang tidak dapat ditangani tanpa bantuan.


Pada 2022, hutang awam dunia akan meningkat kepada AS$92 trilion, lima kali ganda berbanding tahun 2000.


Sebanyak 40 peratus penduduk dunia atau 3.3 bilion tinggal di negara yang pembayaran faedah pinjaman melebihi perbelanjaan kesihatan atau pendidikan.4 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page