top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Apple Naikkan Harga Aplikasi Di App Store Mulai Oktober 2022


Sumber Foto : Unsplash


GLOBAL | Apple Inc bakal menaikkan harga aplikasi dan pembelian dalam aplikasi di App Store bermula bulan Oktober 2022 di semua zon euro dan sebahagian negara di Asia serta Amerika Selatan.

Agensi Berita Antarabangsa REUTERS pada 20 September 2022 melaporkan harga baharu itu, tidak termasuk langganan pembaharuan automatik, akan berkuat kuasa seawal 5 Oktober 2022, kata Apple dalam satu hantaran blog.


Gergasi teknologi Amerika Syarikat (AS) itu secara berkala menyelaraskan harganya di beberapa rantau dan menurunkan harga di negara-negara zon euro tahun lalu bagi diselaraskan dengan mata wang dan cukai, dengan penurunan bagi kebanyakan aplikasi kepada 99 euro cents daripada 1.09 euro.


Pelarasan harga terkini itu akan menjadikan harga bermula dinaikkan kepada 1.19 euro.


Peningkatan pantas inflasi, kadar faedah dan harga tenaga tahun ini telah menjejaskan yen, euro dan mata wang kebanyakan ekonomi baru muncul.


Mata wang euro jatuh ke paras terendah dalam tempoh dua dekad tahun ini dan hampir menyamai dolar Amerika Syarikat (AS) selama beberapa minggu.


Selain daripada negara-negara zon euro, kenaikan harga akan menjejaskan Sweden dan Poland di Eropah; Jepun, Malaysia, Pakistan, Korea Selatan dan Vietnam di Asia; serta China di Amerika Selatan.


Bagi beberapa negara seperti Vietnam, kenaikan harga adalah disebabkan oleh peraturan baharu berkaitan kutipan cukai daripada pengguna, kata Apple.


Apple, yang melancarkan generasi terbaharu iPhone awal bulan ini, sedang membangunkan perniagaan perkhidmatan bagi mengurangkan kebergantungan kepada telefon pintar.


Pendapatan daripada perniagaan perkhidmatan Apple, termasuk App Store, berkembang pantas sejak beberapa tahun 2022 dan kini mencecah kira-kira AS$20 bilion pada setiap suku.


3 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page