top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Arab Saudi Mula Siap Sedia Terima Jemaah Umrah


Foto Sumber: Haramain Sharifain


JEDDAH: Lebih 20,000 jemaah daripada dalam dan luar Arab Saudi bakal menunaikan umrah dalam tempoh beberapa hari lagi, menurut Kementerian Haji dan Umrah pada 31 Julai 2021/Sabtu.


Jurucakap kementerian, Hisham Bin Saeed, berkata kebenaran hanya diberikan kepada jemaah dari negara yang tidak terikat dengan larangan kemasukan oleh Kementerian Kesihatan dan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam (GACA).


Ketika ini negara yang berdepan larangan perjalanan adalah India, Pakistan, Indonesia, Mesir, Turki, Argentina, Brazil, Afrika Selatan, Emiriah Arab Bersatu, Ethiopia, Vietnam, Afghanistan dan Lubnan.


Memetik laporan Saudi Gazette, larangan itu disebabkan oleh peningkatan berterusan kes coronavirus dan variannya di negara-negara berkenaan.


Kira-kira 500 syarikat perkhidmatan umrah dan lebih 6,000 ejen umrah asing bersiap sedia menerima jemaah umrah asing yang divaksin.

Jemaah yang berhasrat menempah pakej umrah dan membuat semua pembayaran melalui kira-kira 30 laman web dan platform elektronik yang tersedia bagi tempahan global, menurut Ahli Jawatankuasa Haji dan Umrah, Hani Ali Al-Amiri.


Hanya individu yang lengkap vaksin COVID-19 dibenarkan memohon visa umrah. Calon umrah juga mesti berada dalam keadaan kesihatan baik dan mematuhi protokol yang bertujuan memastikan keselamatan jemaah dari luar negara, kata ahli jawatankuasa itu dalam satu kenyataan.


Sumber: AGENSI/ 1 Ogos 2021

0 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page