top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

AS Tawar Ganjaran RM180,000 Maklumat Kontraktor Pertahanan Malaysia Dalam BuruanLeonard Glenn Francis telah mengaku bersalah dalam kes rasuah $35 juta yang melibatkan pegawai Tentera Laut AS.GLOBAL | AMERIKA SYARIKAT | Agensi penguatkuasa undang-undang Amerika Syarikat menawarkan ganjaran USD40,000/RM180,000 untuk maklumat yang membawa kepada penahanan kontraktor pertahanan Malaysia yang melarikan diri sebelum dijatuhkan hukuman dalam salah satu skandal rasuah terbesar dalam sejarah tentera AS.

Leonard Glenn Francis - lebih dikenali sebagai "Fat Leonard" - melarikan diri awal bulan September 2022 selepas memotong monitor GPS yang dipasang pada buku lalinya.


Dia dijadualkan dijatuhkan hukuman pada akhir September 2022 selepas mengaku bersalah pada 2015 atas peranannya dalam kes rasuah bernilai $35 juta yang melibatkan pegawai kanan Tentera Laut AS.


"Ganjaran sehingga $40,000 ($20,000 setiap satu) ditawarkan oleh Perkhidmatan Marshals AS dan NCIS [Perkhidmatan Penyiasatan Jenayah Tentera Laut] untuk maklumat yang secara langsung membantu dalam penahanan Francis," kata Perkhidmatan Marshals AS dalam notis dikehendaki di Twitter pada 10 September 2022/Sabtu.


"Francis berdepan hukuman penjara sehingga 25 tahun apabila dia memotong monitor buku lali GPSnya pada 4 September 2022 dan melarikan diri," kata notis itu.


Agensi Berita Antarabangsa Al-Jazeera pada 10 September 2022/Sabtu melaporkan Francis dibenarkan berada dalam kurungan rumah untuk menerima rawatan perubatan sementara dia bekerjasama dengan pendakwa raya yang, dengan bantuannya, telah memperoleh sabitan kesalahan terhadap 33 daripada 34 defendan, termasuk lebih daripada dua dozen pegawai Tentera Laut AS.

Jiran memberitahu polis bahawa mereka telah memerhati trak U-Haul datang dan pergi dari rumah Francis di San Diego beberapa hari sebelum dia hilang.


Francis mengaku bersalah pada 2015 kerana menawarkan perkhidmatan pelacuran, perjalanan mewah dan hotel, makanan mewah dan rasuah lebih daripada $500,000 kepada pegawai Tentera Laut AS dan lain-lain untuk membantu syarikat servis kapalnya yang berpangkalan di Singapura, Glenn Defense Marine Asia Ltd. atau GDMA, mendapatkan keuntungan yang lumayan. kontrak tentera laut AS.


Pendakwa raya berkata, syarikat itu kemudiannya mengenakan caj berlebihan kepada Tentera Laut sekurang-kurangnya $35 juta kerana memberi perkhidmatan kepada kapal AS, kebanyakannya telah dihantar ke pelabuhan yang dikawalnya di Pasifik dengan bantuan pegawai yang menerima rasuahnya.


Sepuluh agensi AS sedang mencari Francis.


Tetapi pegawai mengakui Francis mungkin sudah berada di Mexico, dan mungkin dalam perjalanan pulang ke Asia.


Pihak berkuasa AS mengeluarkan notis merah untuk Francis, yang meminta penguatkuasaan undang-undang di seluruh dunia untuk menangkap sementara seseorang yang mempunyai kemungkinan ekstradisi.


Malaysia dan Singapura mempunyai perjanjian ekstradisi dengan AS.442 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page