top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

AS, UK, Jerman & India Hantar Kapal Perang Ke Laut China Selatan


An EA-18G Growler attached to Electronic Attack Squadron (VAQ) 141 launches from USS Ronald Reagan (CVN 76), June 14. (U.S. Navy/MC1 Devin M. Langer)


ANALISIS GLOBAL: Jerman buat pertama kali pada 2 Ogos 2021/Isnin dalam tempoh hampir dua dekad dilaporkan menghantar kapal perangnya ke perairan Laut China Selatan.


Agensi Berita CNN pada 3 Ogos 2021/Selasa melaporkan tindakan itu secara tidak langsung menyaksikan penyertaan Jerman dengan beberapa negara Barat lain dalam memperluaskan kedudukan ketenteraan di rantau itu, ketika pelbagai pihak cuba menyekat penguasaan China.


Lapor CNN, pegawai di Berlin memaklumkan tentera laut negara ini kekal pada laluan perdagangan biasa dan tidak berlayar melalui Selat Taiwan.


Berlin menegaskan misi tersebut bertujuan memberi penekanan bahawa Jerman sekeras-kerasnya menolak tuntutan wilayah oleh China.


Namun, langkah itu dilihat bakal memberi kesan kepada hubungan ekonomi antara Jerman dan China memandangkan Beijing merupakan satu daripada rakan dagang terpenting Berlin.


Dalam pada itu, Menteri Pertahanan Jerman, Annegret Kramp-Karrenbauer berada di pelabuhan Wilhelmshaven untuk menyaksikan kapal frigat Bayern berlepas dan bakal menempuh pelayaran selama tujuh bulan menuju ke Australia, Jepun, Korea Selatan dan Vietnam.


Kapal itu dijangka merentasi Laut China Selatan pada pertengahan Disember ini, sekali gus menjadikan kapal perang Jerman yang pertama melalui wilayah itu sejak 2002.


“Kami mahu undang-undang sedia ada dihormati, laluan laut bebas dilayari, masyarakat dilindungi dan perdagangan dijalankan secara adil mengikut peraturan,” kata Kramp-Karrenbauer.


Beberapa negara termasuk Britain, Perancis, Jepun, Australia dan New Zealand juga dilaporkan memperluaskan aktiviti mereka di Pasifik untuk menentang pengaruh China.India hantar empat kapal perang ke Laut China Selatan

Dalam pada itu AGENSI melaporkan pada 3 Ogos 2021 India bakal menghantar empat kapal perangnya ke Laut China Selatan dalam pelayaran selama dua bulan bagi menyertai latihan ketenteraan dengan Amerika Syarikat (AS), Jepun dan Australia.


Perkara itu diumumkan oleh Kementerian Pertahanan India semalam dan keempat-empat kapal perang itu berlepas pada awal bulan ini tanpa memberikan tarikh spesifik.


Kapal perang India itu juga bakal menjalani latihan ketenteraan dengan pasukan tentera dari rantau Asia Tenggara iaitu Singapura, Vietnam, Indonesia dan Filipina.


“Inisiatif maritim ini secara tidak langsung mengukuhkan sinergi dan kerjasama antara tentera luat India dan beberapa negara berdasarkan kepentingan bersama dan komitmen pelayaran bebas,” menurut kenyataan kementerian.


Laut China Selatan kini menjadi medan tumpuan latihan ketenteraan oleh beberapa neara sejak kebalakangan ini.


China mengemukakan tuntutan terhadap hampir semua wilayah di Laut China Selatan, selain membangunkan sejumlah infrastruktur di kawasan terlibat sehingga mencetuskan kebimbangan dari negara kuasa besar.


Britain kerahkan dua kapal perang di perairan Asia

Sebelum itu pada 21 Julai 2021, Britain memutuskan untuk mengerahkan dua kapal perang secara kekal di perairan Asia pada akhir tahun ini.


Ia selepas kapal pengangkut pesawat, HMS Queen Elizabeth dan kapal pengiring berlayar ke Jepun pada September menerusi Laut China Selatan.


Lapor CNN, kapal induk Britain yang membawa jet F-35B dalam pelayaran sulungnya dilaporkan akan berlabuh di Yokosuka.


Keputusan untuk menghantar kapal perang itu dibuat ketika London berusaha memperkukuhkan lagi hubungan keselamatan dengan Tokyo yang menyuarakan kebimbangan mengenai hasrat China untuk memperluaskan pengaruhnya di Asia termasuk Taiwan.


“United Kingdom (UK) akan menghantar dua kapal perang secara kekal di rantau itu pada akhir tahun ini,” kata Menteri Pertahanan Britain, Ben Wallace dalam satu pengumuman bersama dengan rakan sejawatnya di Jepun, Nobuo Kishi.


Negara-negara termasuk Britain, Perancis, Jepun, Australia dan New Zealand, juga telah memperluas kegiatan mereka di Pasifik untuk mengatasi pengaruh China.Kumpulan Pengangkut Pesawat AS Masuki Laut China Selatan

Sementara itu, sebelum ini Kumpulan kapal pengangkut pesawat Amerika Syarikat (AS) yang diketuai oleh USS Ronald Reagan dilaporkan sudah memasuki Laut China Selatan sebagai sebahagian daripada misi rutin ketenteraan negara itu, kata Angkatan Laut AS pada 14 Jun 2021/Isnin.


Tindakan itu dilihat meningkatkan ketegangan antara Washington dan Beijing dalam tuntutan kedua-dua kuasa besar dunia itu terhadap hak pelayaran lautan yang dipertikaikan.


Menurut kenyataan media dikeluarkan Commander US Pacific Fleet menyatakan Ronald Reagan Carrier Strike Group beroperasi di Laut China Selatan untuk pertama kalinya pada tahun 2021.An F/A-18E Super Hornet attached to Strike Fighter Squadron (VFA) 102 lands on the USS Ronald Reagan (CVN 76) flight deck, June 14. (U.S. Navy/MC2 Samantha Jetzer)


Semasa di Laut China Selatan, kumpulan kapal itu melakukan operasi keselamatan maritim, yang meliputi operasi penerbangan dengan pesawat dan helikopter, latihan serangan maritim, dan latihan taktikal koordinasi antara unit permukaan dan udara.


Katanya operasi kapal induk di Laut China Selatan adalah sebahagian daripada kehadiran rutin Angkatan Laut AS di Indo-Pasifik.


Kumpulan kapal pengangkut pesawat itu termasuk USS Ronald Reagan (CVN 76), embarked Carrier Air Wing (CVW) 5, dan embarked staffs of Task Force 70 and Destroyer Squadron (DESRON) 15, the Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Shiloh (CG 67), dan the Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Halsey (DDG 97).


"Laut China Selatan sangat penting untuk aliran perdagangan bebas yang mendorong ekonomi negara-negara yang berkomitmen terhadap undang-undang antarabangsa dan perintah berdasarkan peraturan," kata Laksamana Muda Will Pennington, komandan, Ronald Reagan Carrier Strike Group.


"Ini adalah satu keistimewaan dan kesenangan untuk bekerja bersama sekutu, rakan kongsi, dan rakan sepasukan kami untuk memberikan sokongan spektrum penuh kepada masyarakat maritim utama dan memastikan semua negara terus mendapat keuntungan dari wilayah Indo-Pasifik yang bebas dan terbuka."


Sebelum itu, kapal pemusnah peluru berpandu USS Curtis Wilbur (DDG 54) beroperasi dengan tentera laut Royal Australia Navy (RAN) Anzac HMAS Ballarat (FFH 155) di Laut China Selatan, 6 - 11 Jun.


Wilbur dan Ballarat menunjukkan komitmen Angkatan Laut untuk bekerjasama dengan sekutu dan rakan yang bersama-sama untuk menjaga ketenteraman antarabangsa di Laut China Selatan.


"Dalam 23 tahun saya di Tentera Laut, saya merasa senang bekerja dengan sekutu dan pasukan rakan dari seluruh dunia," kata Ketua Pakar Operasi Kanan Michael Ojeda, Pembantu Operasi, DESRON 15.


"Bersepadu dengan negara lain untuk melakukan pengawasan permukaan dan bawah laut untuk menyokong operasi kumpulan pemogokan kami berfungsi untuk menonjolkan bahawa sekutu kami memperkuat strategi kami di wilayah Indo-Pasifik dan di seluruh dunia."


Kumpulan pengangkut pesawat tersebut komited untuk melaksanakan perjanjian keselamatan AS dengan sekutu dan rakan serantau, serta menunjukkan kemampuan pasukan tentera laut yang dikerahkan ke hadapan untuk bertindak balas dengan pantas terhadap sebarang kemungkinan di seluruh wilayah.


Menegakkan kebebasan laut di Laut China Selatan sangat penting apabila hampir satu pertiga perdagangan maritim global iaitu kira-kira 3.5 trilion dolar, sepertiga minyak mentah global, dan separuh gas asli cecair dunia melintasi laut setiap tahun.


Kumpulan Ronald Reagan Carrier Strike dikerahkan ke kawasan operasi Armada ke-7 AS untuk menyokong wilayah Indo-Pasifik yang bebas dan terbuka. Armada ke-7 AS menjalankan operasi tentera laut yang dikendalikan ke hadapan untuk menyokong kepentingan nasional AS di kawasan operasi Indo-Pasifik.


Kata kenyataan itu sebagai armada tentera laut AS, Armada ke-7 berinteraksi dengan 35 negara maritim lain untuk membina perkongsian yang memupuk keselamatan maritim, meningkatkan kestabilan, dan mencegah konflik.


66 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page