top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Asteroid Saiz Menara Eiffel 'Tuju' Bumi Awal Disember 2021


Ilustrasi Grafik: Sumber: Google


Asteroid dengan besar kira-kira 330 meter panjang dilaporkan sedang 'menuju' ke Bumi pada awal Disember 2021, menurut penjejak asteroid Agensi Angkasa Lepas Kebangsaan Amerika Syarikat (NASA).

Digelar 4660 Nereus, atau 1982 DB, asteroid berbentuk telur mempunyai saiz yang menjadikannya lebih tinggi daripada Menara Eiffel dan hampir dua kali lebih tinggi daripada Monumen Washington.


Ia ditemui oleh Eleanor F. Helin pada 28 Februari 1982, kira-kira sebulan selepas melepasi Bumi.


Universiti Pisa mengkaji Nereus tujuh kali menghampiri ke Bumi kurang daripada 5 juta km antara 1900 dan 2100. Yang paling dekat ialah pada Februari 2060, pada 1.2 juta km.


Jarak terhampir seterusnya ialah pada Disember 2021, apabila jaraknya 3.9 juta km pada kelajuan 6.578 km/s.



Grafik Sumber: Earth And Space News


Sebagai perbandingan, jarak antara Bumi dan Bulan adalah kira-kira seperseribu daripada itu - sekitar 385,000 km.


Oleh itu, walaupun diklasifikasikan sebagai Asteroid Berpotensi Berbahaya (PHA) kerana saiz dan jaraknya yang dekat dengan Bumi, ia nampaknya tidak menimbulkan ancaman kepada planet ini.


Ia dikira berita baik kerana kesan daripada asteroid sebesar itu boleh memberi impak memusnahkan.



Misi Penjelajahan Kaji Asteroid

Tetapi apa yang membuatkan Nereus menonjol di kalangan asteroid lain bukanlah saiznya atau kemungkinan ia menyebabkan kesan planet, sebaliknya potensinya untuk penerokaan.


Sebagai asteroid kelas Apollo, orbit Nereus kerap meletakkannya dekat dengan Bumi. Malah, resonans orbitnya adalah lebih kurang 2:1, bermakna ia mengorbit hampir dua kali untuk setiap orbit Bumi. Ini menjadikan misi untuk meneroka asteroid sangat boleh dilaksanakan.


Para saintis memberikan misi penerokaan hipotesis pada Nereus delta-v (ukuran pelbagai nilai dan faktor yang menentukan betapa sukarnya untuk menggerakkan kapal angkasa dengan betul semasa berlepas dan/atau mendarat) kira-kira 5 km/s.


Ini penting, kerana delta-v untuk Bulan adalah sekitar 6 km/s. Malah, pada tahun 2000, NASA meletakkan Nereus sebagai salah satu nilai delta-v terendah daripada objek berhampiran Bumi.


Tiada misi yang diketahui pada masa ini bersedia untuk meneroka Nereus, namun ia telah dipertimbangkan sebelum ini.


Kedua-dua misi robotik Near Earth Asteroid Rendezvous-Shoemaker (NEAR) NASA dan misi Hayabusa Jepun menganggap Nereus sebagai sasaran, tetapi kedua-duanya akhirnya memilih pilihan lain.


Namun begitu, ia masih menjadi sasaran yang menarik untuk ramai.


Menurut NASA, jika misi dilancarkan tahun 2021, ia akan mengambil masa antara 426-146 hari, walaupun delta-v kali ini sekitar 10.37 km/s, lebih tinggi sedikit daripada melancarkan roket ke orbit rendah. .


Penjelajahan asteroid adalah bidang utama dalam astronomi, dan banyak agensi angkasa lepas menyatakan minat untuk meneroka banyak objek besar dalam sistem suria.


Pada Oktober 2021, Emiriah Arab Bersatu mengumumkan rancangan misi baharu untuk meneroka asteroid, dan menjadi negara Arab pertama yang berjaya mendaratkan kapal angkasa di atas asteroid.


Ditetapkan untuk dilancarkan pada 2028 dengan masa pembangunan tujuh tahun untuk kapal angkasa, misi itu menyaksikan UAE meneroka planet Zuhrah, serta tujuh asteroid, yang memuncak dalam pendaratan yang dirancang di asteroid itu sendiri pada 2033 selepas lima tahun perjalanan.


Tiga negara sudah mendarat di asteroid pada masa lalu, dan ramai yang melihatnya sebagai sumber yang mungkin untuk operasi perlombongan masa depan, kerana asteroid ini kaya dengan bahan mentah.


Malah, Nereus tidak terkecuali, dengan jenis spektrumnya menunjukkan bahawa ia mungkin mengandungi kobalt, nikel dan besi.


Walau apa pun potensinya, ramai juga yang bimbang tentang bahaya asteroid berhampiran Bumi, kerana impak boleh memusnahkan dan manusia pada masa ini tidak mempunyai cara yang mencukupi untuk mempertahankan diri daripada asteroid itu.


Gagal Kesan Asteroid Hampir Langgar Bumi

Sebelum ini akhbar Daily Star pada 4 November 2021 melaporkan sebuah asteroid bersaiz peti sejuk yang meluncur laju melalui sistem suria hampir melanggar Bumi namun pergerakannya gagal dikesan oleh para saintis.


Asteroid digelar Asteroid 2021 UA1 itu dilaporkan melepasi benua Antartika pada waktu siang dan datang dari arah Matahari.


Bagaimanapun, batuan tersebut berdiameter hanya dua meter, yang bermaksud saiznya adalah kecil untuk dianggap sebagai ancaman kepada Bumi.


Sekiranya ia melanggar Bumi, kebanyakan daripada serpihan batuannya akan terbakar di dalam atmosfera sebelum menembusi planet ini.


Menurut Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA), sesebuah objek angkasa lepas bersaiz besar perlu mempunyai diameter sekurang-kurangnya 140 meter.

7 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page