top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Barangan Kesihatan, Kelengkapan Rumah & Aksesori Produk Popular Festival Shopee
DIGITAL | Shopee mencatatkan purata peningkatan jualan lebih lima kali ganda berbanding hari biasa pada 9 September 2022 semasa festival 9.9 Hari Pembelian Hebat.

Tiga kategori iaitu kesihatan dan kecantikan, kelengkapan rumah dan kehidupan serta barangan mudah alih dan aksesori adalah yang paling popular semasa hari kemuncak festival membeli-belah itu.


Menariknya, walaupun dengan pengumuman baru-baru ini bahawa pemakaian pelitup muka tidak lagi diwajibkan di dalam bangunan kecuali dalam situasi tertentu, ia masih menjadi salah satu produk yang paling banyak dibeli pada 9 September.


Makanan dan snek untuk kucing serta produk penyimpanan seperti kotak lipat, kotak kek dan beg kertas turut popular dalam kalangan pengguna.


Barangan penyimpanan ini mungkin adalah tanda bahawa penjual tempatan sedang membuat persiapan untuk pesanan yang bakal diterima dalam beberapa bulan akan datang.


Dalam kenyataan media pada 15 September 2022, Ketua Kempen Pemasaran Shopee Malaysia berkata pihaknya amat berbesar hati kerana dapat memainkan peranan membantu penjual tempatan di platform mencapai tahap peningkatan jualan yang signifikan semasa 9.9 Hari Pembelian Hebat.


"Kami dapat menyaksikan bahawa alat pemasaran dan ciri pembabitan penjual memperkasakan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) untuk menerokai peluang pertumbuhan dalam ekonomi digital.


"Shopee teruja untuk terus meningkatkan jualan mereka semasa tempoh akhir tahun, sambil membolehkan rakyat Malaysia menikmati penjimatan terbaik di platform kami," kata Kenneth Soh.


Johor Bahru, Kinta, Seremban, Melaka Tengah, Kuching serta Kota Bharu adalah antara lokasi yang mencatatkan jumlah pesanan tertinggi di luar Lembah Klang.


Sementara itu, penstriman langsung terus memberikan pengalaman membeli-belah yang menyeronokkan dan bersifat interaktif kepada pengguna.


Dalam tempoh kempen dari 26 Ogos hingga 9 September, rakyat Malaysia menghabiskan lebih dua juta jam untuk menonton strim di Shopee Live.


Jom membeli-belah di Tezla-Shopee> Hanya KLIK>


Mereka juga berseronok sambil membeli-belah, dengan Shopee Prizes dimainkan sebanyak lebih 24 juta kali dalam tempoh yang sama.


ShopeePay adalah kaedah pembayaran pilihan oleh pengguna apabila membeli barangan di Shopee semasa 9.9 Hari Pembelian Hebat.


Dalam tempoh dua jam pertama pada 9 September, peningkatan sebanyak sembilan kali ganda direkodkan untuk pesanan yang dibayar menggunakan ShopeePay, berbanding hari biasa pada tahun sebelumnya.


Dalam tempoh dua tahun sejak pandemik berlaku, pengguna berkemungkinan lebih terbiasa membayar menggunakan kaedah pembayaran tanpa tunai seperti ShopeePay untuk menikmati kemudahan penggunaan serta nilai dari segi ganjaran.

10 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page