top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

China Uji Peluru Berpandu Hipersonik Selaju 33,796 Kilometer Sejam


Foto Sumber: Business Insider


GLOBAL | China menguji kemampuan angkasa baru dengan peluru berpandu hipersonik, menurut Financial Times (FT) pada 17 Oktober 2021/Ahad.

Laporan itu menyebut pelbagai sumber yang biasa dengan ujian itu dan mengatakan Beijing melancarkan peluru berpandu berkemampuan nuklear pada Ogos 2021.


Sementara Daily Mail melaporkan China secara rahsia menguji peluru berpandu hipersonik yang mempunyai kemampuan untuk mengelilingi Bumi sebelum kembali semula ke ruang udara untuk mencapai sasarannya.


Teknologi terbaharu itu menjadikan peluru berpandu yang dihasilkan China sukar untuk dikesan sistem amaran pihak lawan.


Usaha itu dilihat sebagai perkembangan teknologi yang bakal mengatasi sistem peluru berpandu anti-balistik yang dibangunkan oleh Amerika Syarikat (AS).


Berdasarkan laporan Financial Times yang memetik lima sumber perisikan, tentera China melancarkan roket Long March yang membawa ‘kenderaan peluncur hipersonik’ ke orbit rendah Bumi pada Ogos lalu.


Roket itu mengelilingi orbit Bumi sebelum menuju ke sasarannya, yang mana misi itu tersasar sejauh 32 kilometer (km).


Dilaporkan, peluru berpandu hipersonik itu mampu mencapai kelajuan hingga 33,796 kilometer sejam (kmh).
Malah, ia boleh dilancarkan di mana sahaja di Bumi dari angkasa lepas dalam masa beberapa minit sahaja.

Sistem itu juga mampu mengatasi sistem pertahanan peluru berpandu anti-balistik AS yang berpusat di Alaska dan disiapkan untuk menjatuhkan peluru berpandu yang melintasi Kutub Utara.Foto Sumber : FT News


Menurut sumber, perkembangan China membabitkan pembangunan senjata hipersonik mengejutkan pihak risikan AS.


“Kami tidak tahu bagaimana mereka melakukan ini,” kata seorang individu yang biasa dengan ujian pelancaran itu.


Selain China, negara seperti AS, Rusia dan sekurang-kurangnya lima negara lain turut membangunkan teknologi hipersonik.


Bulan lalu, Korea Utara menyatakan negaranya menguji peluru berpandu hipersonik baharu yang dibangunkannya.


Bersama dengan China, Amerika Syarikat, Rusia dan sekurang-kurangnya lima negara lain mengusahakan teknologi hipersonik.
Peluru berpandu hipersonik, seperti peluru berpandu balistik tradisional yang mampu membawa senjata nuklear, boleh terbang dengan kelajuan bunyi lebih dari lima kali.

Tetapi peluru berpandu balistik terbang tinggi ke ruang angkasa untuk mencapai sasarannya, sementara hipersonik terbang di lintasan rendah di atmosfera, berpotensi mencapai sasaran dengan lebih cepat.


Pentingnya, peluru berpandu hipersonik dapat digerakkan, menjadikannya lebih sukar untuk dipintas.


Walaupun negara-negara seperti ASmengembangkan sistem dirancang untuk mempertahankan diri dari peluru berpandu jelajah antara benua dan balistik, kemampuan untuk mengesan dan menjatuhkan peluru berpandu hipersonik tetap menjadi persoalan.


China telah mengembangkan teknologi itu secara agresif, memandangkan sangat penting untuk mempertahankan terhadap keuntungan AS dalam teknologi hipersonik dan lain-lain, menurut laporan baru-baru ini oleh Perkhidmatan Penyelidikan Kongres AS (CRS).


Ujian yang dilaporkan itu muncul ketika ketegangan AS-China semakin meningkat dan Beijing meningkatkan aktiviti ketenteraan berhampiran Taiwan yang dianggap Beijing sebagai wilayah yang terpisah.


China Nafi Laporan Jalankan Kajian Peluru Berpandu Hypersonic

Sementara itu BBC News pada laporan 19 Oktober 2021 menyatakan China menolak laporan bahawa ia menguji peluru berpandu hipersonik berkemampuan nuklear awal tahun ini, dengan menegaskan bahawa ia adalah pemeriksaan kapal angkasa rutin.


Laporan awal di akhbar Financial Times menimbulkan kebimbangan di Washington, di mana perisik AS dilaporkan terkejut.


Peluru berpandu hipersonik jauh lebih pantas dan lincah daripada yang biasa, yang bermaksud lebih sukar untuk dipintas.


Ini timbul kerana kebimbangan meningkat mengenai keupayaan nuklear China.


Pada 18 Oktober 2021/ Isnin, jurucakap kementerian luar negeri Zhao Lijian memberitahu taklimat media bahawa ujian rutin dilakukan pada Julai 2021 untuk mengesahkan pelbagai jenis teknologi kapal angkasa yang dapat digunakan kembali.


"Ini bukan peluru berpandu, ini adalah kapal angkasa," katanya. "Ini sangat penting untuk mengurangkan kos penggunaan kapal angkasa."


Zhao menambah bahawa banyak negara melakukan ujian serupa pada masa lalu. Ketika ditanya apakah laporan Financial Times tidak tepat, dia menjawab "ya".

11 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page