top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Firma Turki Bangun Helikopter Tanpa Pemandu Pertama


Helikopter tanpa pemandu pertama Turki, Alpin. (Sumber Foto Titra)

GLOBAL | ANKARA - Syarikat kejuruteraan Turki Titra dipilih untuk menerima subsidi Kerajaan Turki atas usahanya untuk menghasilkan helikopter tanpa pemandu pertama negara, Alpin.

Kerajaan Turki meletakkan program itu dalam "senarai pelaburan keutamaan serantau." Ini bermakna program ini akan disokong oleh insentif kerajaan, lapor Defence News.


Titra berkata ia akan menghasilkan 10 Alpin setahun, sebagai tambahan kepada 250 dron 'kamikaze'.


"Kerajaan akan menjadi pembeli apabila ujian lapangan berjaya, dengan harapan, apabila terbukti dalam pertempuran, sistem itu akan dieksport ke negara-negara sahabat," kata seorang pegawai perolehan.


Helikopter Alpin jarak jauh boleh digunakan untuk tujuan ketenteraan dan awam serta untuk misi menyelamat. Reka bentuk Alpin adalah berdasarkan helikopter ultralight Heli-Sport CH-7 Itali.


Perkembangan pesawat itu bermula sejak 2019 apabila Titra menandatangani perjanjian dengan UAVOS, pakar dron yang berpangkalan di Amerika Syarikat. Di bawah perjanjian itu Titra dan UAVOS akan menukar CH-7 menjadi pesawat tanpa pemandu dwiguna, sayap berputar. Alpin membuat penerbangan pertamanya pada tahun 2020.


Helikopter itu mempunyai panjang 7 meter, lebar 1.5 meter, ketinggian 2.35 meter dan diameter rotor 6.28 meter. Ia mempunyai berat kosong 340 kg dan boleh diangkut dengan mudah dalam kenderaan. Helikopter tanpa pemandu itu boleh membawa muatan maksimum 200 kg termasuk bahan api.


Helikopter tanpa pemandu Alpin boleh membawa pelbagai muatan, dan menghantar maklumat masa nyata kepada pengendali. Ia mempunyai saluran komunikasi satelit jalur lebar yang menyokong operasi di kawasan terpencil.

Ciri-ciri lain Alpin termasuk sistem autopilot yang berlebihan sepenuhnya di dalam pesawat, sistem berlepas dan mendarat autonomi sepenuhnya, keupayaan rangkaian kawalan tanah jauh, keupayaan pendaratan autorotasi dan kawalan penerbangan kecekapan tinggi.


Muatan berketepatan tingginya termasuk spektrum hiper, radar apertur sintetik (SAR) dan kamera elektro-optik/inframerah (EO/IR).


Alpin dikuasakan oleh enjin Rotax 914 UL dengan output kuasa 115 hp. Kelajuan pelayaran maksimumnya ialah 160 km/j.


Alpin mempunyai jarak maksimum 840 km dan boleh terbang pada ketinggian sehingga 5,000 m. Daya tahan maksimumnya ialah tujuh jam, atau dua jam apabila dimuatkan sepenuhnya.

6 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page