top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

GlobalFoundries Bina Loji Buat Cip $4 Bilion Di Singapura

Updated: 1 Ogo 2021


Foto Sumber: Forbes


BISNES GLOBAL | GlobalFoundries — dikendalikan oleh dana Emiriah Arab Bersatu, Mubadala Investment Co. — melaporkan pada 22 Jun 2021 bahawa ia sedia melabur $ 4 bilion untuk membina kilang pembuatan cip di Singapura bagi memenuhi permintaan semikonduktor di seluruh dunia.


Forbes dalam laporan pada 23 Jun 2021 menyatakan syarikat beribu pejabat Amerika Syarikat (AS) mengadakan upacara pecah tanah secara maya untuk memulakan projek pembinaan kilang fabrikasi 300 milimeter di Singapura.


Apabila siap pada tahun 2023, kemudahan ini dapat menghasilkan 450,000 wafer setiap tahun, meningkatkan pengeluaran GlobalFoundries menjadi 1.5 juta wafer per tahun.

Syarikat itu mengatakan ia juga merancang untuk mengembangkan kapasiti di lokasi pembuatan di AS dan Jerman.


Kekurangan mikrocip global - disebabkan oleh permintaan yang meningkat daripada pelbagai industri dan gangguan rantaian bekalan disebabkan oleh Covid-19 yang memberi kesan kepada pengeluaran pelbagai produk seperti kereta, komputer, alat perubatan dan telefon pintar sejak beberapa suku terakhir.Foto Sumber: Tech Power Up


Pembuat chip terbesar di dunia termasuk Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp. (TSMC) dan Samsung Electronics dilaporkan juga mengembangkan kapasiti untuk mengatasi kekurangan tersebut.


"GlobalFoundries menghadapi cabaran kekurangan semikonduktor global dengan mempercepat pelaburan kami di seluruh dunia," kata CEO GlobalFoundries Tom Caulfield.

Pusat pembuatan baru itu bakal menjadi kemudahan pembuatan cip paling maju di Singapura dan menyokong permintaan yang tinggi dari sektor automotif dan juga pengeluar peranti 5G, menurut GlobalFoundries.


Ia akan menambah ruang bersih seluas 250,000 kaki persegi (23,000 meter persegi) dan mewujudkan 1,000 pekerjaan bernilai tinggi baru untuk juruteknik dan jurutera.


1 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page