top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Jemaah Umrah Boleh Guna Khidmat Kereta Api Kelajuan Tinggi Antara Makkah Dan Madinah


Sumber Foto: Wikipedia


TRAVEL | PENGANGKUTAN | Perkhidmatan kereta api berkelajuan tinggi membolehkan jemaah haji melakukan perjalanan antara kota suci Makkah dan Madinah hanya dalam masa dua jam 20 minit.

Haramain Express, yang bergerak pada kelajuan tertinggi lebih 300 kph, adalah sebahagian daripada rangkaian pengangkutan bersepadu Arab Saudi lapor ArabNews pada 16 September 2022.


Kereta api itu boleh memuatkan lebih 400 penumpang kelas perniagaan dan ekonomi, dengan tiket berharga antara SR40 dan SR150 ($10.60-$40). Perkhidmatan ini juga berhenti di Jeddah dan King Abdullah Economic City.


Orang ramai dari seluruh dunia dibenarkan untuk menunaikan umrah semasa mereka berada di Arab Saudi menggunakan skim visa yang disediakan oleh Kementerian Haji dan Umrah.


Jemaah yang ingin melawat Arab Saudi untuk menunaikan Umrah dinasihatkan untuk menggunakan platform Maqam — maqam.gds.haj.gov.sa/ — di mana mereka boleh membuat semua urusan perjalanan yang diperlukan dan memilih daripada pakej perkhidmatan.


Pemegang visa lawatan keluarga dan peribadi boleh menunaikan umrah dengan mudah dengan menempah janji temu melalui aplikasi Umrah.


Jemaah umrah diwajibkan memiliki insurans kesihatan yang komprehensif, termasuk perlindungan kos rawatan COVID-19.

23 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page