top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Kapal Korvet HTMS Sukhothai Tenggelam, 31 Kru Masih Hilang Di Teluk Thailand
Sebuah kapal tentera laut Thailand karam di Teluk Thailand dengan kapal serta helikopter sedang digerakkan pada hari Isnin/ 19 Disember 2022 untuk menyelamatkan anak kapal.

Sehingga tengah hari 19 Disember, seramai 75 kelasi diselamatkan dan 31 masih di perairan, kata tentera laut.


Agensi Berita AP pada 19 Disember 2022 melaporkan angin kencang meniup air laut ke korvet HTMS Sukhothai dan menyebabkan sistem elektriknya terputus pada petang Ahad/ 18 Disember 2022.


Tentera Laut Diraja Thai menghantar tiga frigat dan dua helikopter dengan mesin pam mudah alih untuk cuba membantu kapal itu dengan mengalihkan air laut tetapi ia tidak dapat berbuat demikian kerana angin kencang.

Kehilangan kuasa membolehkan lebih banyak air laut mengalir ke dalam kapal, menyebabkan ia tidak stabil dan tenggelam.


Ia berlaku semasa kapal perang itu dalam rondaan di laut 32 kilometer (20 batu) dari jeti di daerah Bangsaphan di wilayah Prachuap Khiri Khan.


Ketika utara dan tengah Thailand mengalami suhu paling sejuk tahun ini, jauh di selatan Thailand telah mengalami ribut dan banjir sejak kebelakangan ini. Kapal-kapal diberi amaran untuk kekal di darat.Marines being rescued after The Sukhothai sank in the Gulf of Thailand on Dec 19, 2022. (Photo: Twitter/@prroyalthainavy)Tentera laut menyiarkan imej dan rakaman video di akaun Twitternya yang menunjukkan sekumpulan kakitangan yang memakai jaket jingga dalam rakit bergerak menjauhi sebuah kapal dalam kegelapan ketika ombak mengepung di sekelilingnya. Tidak jelas berapa banyak rakit yang telah digunakan.


Sukhothai, korvet buatan Amerika Syarikat yang digunakan sejak 1987, dilanda ombak kuat pada Ahad, memaksa ia condong ke satu sisi sebelum dibanjiri air laut, kata jurucakap tentera laut Laksamana Pogkrong Monthardpalin.


Gambar yang dikongsi oleh tentera laut menunjukkan kapal kelabu itu terbalik ke sisinya, manakala satu lagi imej pada skrin pengimbas menunjukkan haluan kapal dan turet senjata mencucuk keluar di atas garis air ketika ia turun.

46 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page