top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Kapal Korvet Tentera Laut Diraja Thai Tenggelam di Teluk Thailand


hai corvette HTMS Sukhothai listing starboard after taking on water on Dec. 18, 2022. Royal Thai Navy Photo

Kapal Korvet Tentera Laut Diraja Thai (RTN) HTMS Sukhothai (FS-442) tenggelam di Teluk Thailand pada jam 11:30 malam/ 18 Disember waktu tempatan pada hari Ahad berikutan kehilangan kuasa dan air berterusan memasuki kapal itu, menurut perkhidmatan itu.

Akaun Twitter rasmi RTN menyiarkan gambar dan video kejadian pada malam sama, menyatakan Sukhothai sedang meronda 20 batu dari pelabuhan di daerah Bang Saphan, Thailand Tengah apabila ombak kuat menyebabkan air masuk ke dalam sistem elektrik kapal itu yang mengakibatkan dalam kehilangan kuasa dan kawalan untuk kapal bersama-sama dengan air memasuki badan kapal mengakibatkan kapal senget.


RTN menghantar frigat HTMS Bhumibol Adulyadej (FFG-471) dan HTMS Kraburi (FFG-457) dan dok platform pendaratan HTMS Angthong (LPD-791) untuk membantu Sukhothai walaupun hanya Kraburi yang cukup dekat untuk sampai ke tempat kejadian sebelum kapal itu karam, lapor laman sesawang USNI News.


Dua helikopter RTN turut dihantar ke tempat kejadian. 110 kelasi anak kapal Sukhothai telah selamat dipindahkan dari kapal ke frigat Kraburi, menurut RTN. Angin kencang dan ombak menghalang usaha pemulihan dan kapal itu karam pada pukul 11.30 malam. waktu tempatan, menurut RTN.Sumber Foto: FlikrSukhothai adalah salah satu daripada dua korvet kelas Ratanakosin yang dibina di Amerika Syarikat oleh Syarikat Tacoma Boatbuilding yang kini ditutup dengan kapal utama HTMS Ratanakosin (FS-441) yang ditugaskan pada 1986 dan Sukhothai ditugaskan pada 1987.


Korvet RTN yang lain ialah tiga korvet kelas Khamronsin rekaan U.K. dan binaan tempatan yang mula beroperasi pada 1992 dan dua korvet kelas Tapi yang dibina oleh American Shipbuilding Corporation dan Norfolk Shipbuilding & Drydock Corporation dan ditugaskan masing-masing pada 1971 dan 1973.


Thailand pada masa ini mempunyai LPD Type 071E atas tempahan dengan China yang baru sahaja menyelesaikan ujian lautnya di China walaupun perolehan kapal selam kelas S26T Yuan tunggal dari China terus terhenti kerana kontrak asal untuk kapal selam itu memerlukan Enjin diesel MTU396 Jerman akan dipasang yang tidak dapat dipenuhi.Ia kerana MTU enggan mengeksport enjin tersebut ke China kerana ia merupakan barangan ketenteraan di bawah embargo Kesatuan Eropah ke atas barangan ketenteraan yang dieksport ke China.


Embargo itu diletakkan selepas pembunuhan beramai-ramai Dataran Tiananmen 1989. China Shipbuilding & Offshore International Co (CSOC), telah menawarkan versi enjin CH620D yang dipertingkat tetapi Ketua RTN ADM Choengchai Chomchoengpaet berkata pada 22 November bahawa RTN mahu Tentera Laut Pembebasan Rakyat (PLAN) menjamin enjin tersebut.


Akhbar Thai The Nation melaporkan bahawa RTN akan membuat keputusan pada Jun 2023 mengenai program itu dan bahawa enjin itu mesti menjalani pensijilan oleh Tentera Laut Tentera Pembebasan Rakyat.


39 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page