top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Kenderaan Jelajah China Rakam Imej Seperti 'Pondok' Di BulanSumber Foto: [CNSA/CLEP]


Penjelajah Yutu 2 China dilaporkan melihat objek misteri di ufuk semasa melintasi kawah Von Kármán di bahagian jauh bulan, lapor SPACE.COM

Yutu 2 melihat objek berbentuk kiub di kaki langit di utara dan kira-kira 260 kaki (80 meter) pada November 2021 semasa hari lunar ke-36 misi itu, menurut diari Yutu 2 yang diterbitkan oleh Our Space, saluran jangkauan sains bahasa Cina yang bergabung dengan Pentadbiran Angkasa Negara China (CNSA).


Our Space merujuk objek itu sebagai "pondok misteri" (神秘小屋/shenmi xiaowu), tetapi ini adalah nama pemegang tempat dan bukannya penerangan yang tepat.


Penemuan terbaharu itu berlaku ketika persaingan angkasa lepas antara Amerika Syarikat dan China semakin hangat selepas seorang saintis terkemuka China berkata, negaranya akan menghantar angkasawannya ke Bulan buat kali pertama sebelum 2030.


Para saintis pasukan menyatakan minat yang kuat terhadap objek itu dan Yutu 2 kini dijangka menghabiskan 2-3 hari lunar (2-3 bulan Bumi) seterusnya merentasi regolit bulan dan mengelakkan kawah untuk melihat dengan lebih dekat, jadi kemas kini boleh dijangkakan.


Penjelasan yang mungkin untuk bentuk itu ialah batu besar yang disebebkan hentaman.


Pendarat Yutu 2 dan Chang'e 4 berkuasa solar melakukan pendaratan pertama di bahagian jauh bulan pada 3 Januari 2019, dan rover itu bergerak melalui Von Kármán selebar 115 batu (186 kilometer) kawah sejak itu.


Chang'e 4, seperti namanya, adalah misi bulan keempat China dan kedua untuk menghantar rover di bulan.

Misi Chang'e 1 dan 2 adalah pengorbit, dengan Chang'e 3 mendarat di bahagian dekat bulan dengan rover pertama Yutu.


China juga melancarkan misi ujian Chang'e 5 T1 mengelilingi bulan dan misi pemulangan sampel bulan Chang'e 5.Bacaan Lanjut:

1. China's Yutu 2 rover spots cube-shaped 'mystery hut' on far side of the moon

13 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page