top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Korea Selatan Gerakkan 80 Jet Pejuang Selepas 180 Pesawat Perang Korea Utara Dikesan
GLOBAL | Korea Selatan melancarkan berpuluh-puluh jet pejuang sukar dikesan radar dan pesawat pejuang lain pada 4 November 2022/ Jumaat selepas mengesan lebih 180 aktiviti pesawat tentera Korea Utara di pelbagai lokasi melalui radar, kata pihak berkuasa pertahanan Seoul.

Agensi Berita Korea Selaan YONHAP pada 4 November 2022 melaporkan pesawat Korea Utara, termasuk pejuang dan pengebom, dikesan terbang antara sekitar 11 pagi dan 3 petang di kawasan pedalamannya serta di luar pantai barat dan timur tanpa menghampiri berhampiran sempadan antara Korea, menurut Ketua Staf Bersama (JCS) Pengebom melakukan tembakan udara ke darat.


Sebagai tindak balas, Tentera Udara Korea Selatan menggerakkan kira-kira 80 jet pejuang, termasuk F-35A, selaras dengan kedudukan tindak balas penuh, tambah JCS. Ia cuba mengesahkan jumlah sebenar pesawat Korea Utara yang digerakkan.


Korea Utara membantah keras latihan udara gabungan Korea Selatan dan Amerika Syarikat yang sedang berlangsung, yang dipanggil 'Vigilant Storm'


Korea Selatan dan Amerika Syarikat dijadual menamatkan latihan selama lima hari pada hari Jumaat/ 4 November 2022, dengan kira-kira 240 pesawat, termasuk jet pejuang sukar dikesan radar F-35, digerakkan di sekitar Semenanjung Korea. Tetapi mereka memutuskan untuk melanjutkannya sebagai tindak balas terhadap tembakan peluru berpandu balistik antara benua (ICBM) Korea Utara pada 3 November 2022/ Khamis.


Korea Utara menuduh sekutu mendorong keselamatan serantau ke tahap "tidak terkawal" dengan melanjutkan aktiviti itu.


“Tentera kami mengekalkan kedudukan kesediaan yang kukuh untuk provokasi selanjutnya sambil memantau dengan teliti pergerakan berkaitan tentera Korea Utara di bawah kerjasama rapat antara Korea Selatan dan Amerika Syarikat,” kata JCS.


Pada Oktober 2022, sekumpulan 12 pesawat tentera Korea Utara dikesan terbang ke selatan dari garisan peninjauan khas yang ditetapkan oleh Korea Selatan. Seoul kemudian menggerakkan pesawat tentera, termasuk jet pejuang F-35A, sebagai tindak balas.

14 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page