top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Kumpulan Pengangkut Pesawat AS Masuki Laut China Selatan


An F/A-18E Super Hornet attached to Strike Fighter Squadron (VFA) 102 lands on the USS Ronald Reagan (CVN 76) flight deck, June 14. (U.S. Navy/MC2 Samantha Jetzer)


GLOBAL | Kumpulan kapal pengangkut pesawat Amerika Syarikat (AS) yang diketuai oleh USS Ronald Reagan dilaporkan sudah memasuki Laut China Selatan sebagai sebahagian daripada misi rutin ketenteraan negara itu, kata Angkatan Laut AS pada 14 Jun 2021/Isnin.


Tindakan itu dilihat meningkatkan ketegangan antara Washington dan Beijing dalam tuntutan kedua-dua kuasa besar dunia itu terhadap hak pelayaran lautan yang dipertikaikan.


Menurut kenyataan media dikeluarkan Commander US Pacific Fleet menyatakan Ronald Reagan Carrier Strike Group beroperasi di Laut China Selatan untuk pertama kalinya pada tahun 2021.


Semasa di Laut China Selatan, kumpulan kapal itu akan melakukan operasi keselamatan maritim, yang meliputi operasi penerbangan dengan pesawat dan helikopter, latihan serangan maritim, dan latihan taktikal koordinasi antara unit permukaan dan udara.


Katanya operasi kapal induk di Laut China Selatan adalah sebahagian daripada kehadiran rutin Angkatan Laut AS di Indo-Pasifik.

Kumpulan kapal pengangkut pesawat itu termasuk USS Ronald Reagan (CVN 76), embarked Carrier Air Wing (CVW) 5, dan embarked staffs of Task Force 70 and Destroyer Squadron (DESRON) 15, the Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Shiloh (CG 67), dan the Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Halsey (DDG 97).


"Laut China Selatan sangat penting untuk aliran perdagangan bebas yang mendorong ekonomi negara-negara yang berkomitmen terhadap undang-undang antarabangsa dan perintah berdasarkan peraturan," kata Laksamana Muda Will Pennington, komandan, Ronald Reagan Carrier Strike Group.


"Ini adalah satu keistimewaan dan kesenangan untuk bekerja bersama sekutu, rakan kongsi, dan rakan sepasukan kami untuk memberikan sokongan spektrum penuh kepada masyarakat maritim utama dan memastikan semua negara terus mendapat keuntungan dari wilayah Indo-Pasifik yang bebas dan terbuka."


Baru-baru ini, kapal pemusnah peluru berpandu USS Curtis Wilbur (DDG 54) beroperasi dengan tentera laut Royal Australia Navy (RAN) Anzac HMAS Ballarat (FFH 155) di Laut China Selatan, 6 - 11 Jun. Wilbur dan Ballarat menunjukkan komitmen Angkatan Laut untuk bekerjasama dengan sekutu dan rakan yang bersama-sama untuk menjaga ketenteraman antarabangsa di Laut China Selatan.


"Dalam 23 tahun saya di Tentera Laut, saya merasa senang bekerja dengan sekutu dan pasukan rakan dari seluruh dunia," kata Ketua Pakar Operasi Kanan Michael Ojeda, Pembantu Operasi, DESRON 15.


"Bersepadu dengan negara lain untuk melakukan pengawasan permukaan dan bawah laut untuk menyokong operasi kumpulan pemogokan kami berfungsi untuk menonjolkan bahawa sekutu kami memperkuat strategi kami di wilayah Indo-Pasifik dan di seluruh dunia."


An EA-18G Growler attached to Electronic Attack Squadron (VAQ) 141 launches from USS Ronald Reagan (CVN 76), June 14. (U.S. Navy/MC1 Devin M. Langer)


Kumpulan pengangkut pesawat tersebut komited untuk melaksanakan perjanjian keselamatan AS dengan sekutu dan rakan serantau, serta menunjukkan kemampuan pasukan tentera laut yang dikerahkan ke hadapan untuk bertindak balas dengan pantas terhadap sebarang kemungkinan di seluruh wilayah.


Menegakkan kebebasan laut di Laut China Selatan sangat penting apabila hampir satu pertiga perdagangan maritim global iaitu kira-kira 3.5 trilion dolar, sepertiga minyak mentah global, dan separuh gas asli cecair dunia melintasi laut setiap tahun.


Kumpulan Ronald Reagan Carrier Strike dikerahkan ke kawasan operasi Armada ke-7 AS untuk menyokong wilayah Indo-Pasifik yang bebas dan terbuka. Armada ke-7 AS menjalankan operasi tentera laut yang dikendalikan ke hadapan untuk menyokong kepentingan nasional AS di kawasan operasi Indo-Pasifik.


kata kenyataan itu sebagai armada tentera laut AS, Armada ke-7 berinteraksi dengan 35 negara maritim lain untuk membina perkongsian yang memupuk keselamatan maritim, meningkatkan kestabilan, dan mencegah konflik.
0 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page