top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Masjid Lama 'Muncul' Kembali Selepas Ditenggelami Air Empangan Tiga Dekad Lalu


Masjid ditenggelami air Empangan Phulwaria di daerah Nawada Bihar tiga dekad lalu. Sumber Foto: Tangkap layar Youtube Sharukh Dawar Khan


GLOBAL | INDIA | Sebuah masjid yang ditenggelami air tiga dekad lalu muncul selepas kesan kemarau di air Empangan Phulwaria di negeri India di daerah Nawada Bihar, lapor Perkhidmatan Media Kashmir pada 7 September 2022/ Rabu.

Sebuah masjid tenggelam di kampung Chiraila blok Rajauli telah muncul berikutan kekeringan air di hujung selatan takungan empangan.


Orang ramai mengingati nama masjid itu sebagai Masjid Noori yang ditenggelami air selepas Empangan Phulwaria dibina pada 1985. Ketinggian masjid dari tanah hingga ke kubah atas adalah kira-kira 30 kaki.


Menurut laporan itu, kemunculan masjid itu menimbulkan rasa ingin tahu dalam kalangan penduduk setempat dan ramai belia dilihat berpusu-pusu di tempat itu apabila melihat masjid itu.


Mereka selalu melihat kawasan air di dalam takungan dan agak terkejut apabila melihat sebuah masjid di situ. Kelihatan ramai pemuda meluru ke arah masjid mengharungi lumpur dan lumpur sehingga ke tembok bangunan lama.


Terdapat ramai yang masuk ke dalam masjid tetapi terkejut apabila mendapati bangunan itu benar-benar utuh. Ini adalah bahagian masjid yang paling menarik yang walaupun selepas kekal tenggelam selama beberapa dekad, tidak ada sedikit pun kerosakan pada strukturnya.


Terdahulu, ketika paras air semakin berkurangan, hanya sebahagian kubah masjid yang kelihatan dan orang ramai tidak mengetahui struktur. Kini mereka melihat masjid di tempat terbuka apabila bumi benar-benar kering, rasa ingin tahu mereka hilang.Sumber Foto: Tangkap layar Youtube Sharukh Dawar Khan


Latar belakang masjid yang ditenggelami air ini ialah ia wujud sebelum kerja-kerja pembinaan Empangan Phulwaria bermula pada tahun 1979.


Masjid itu tidak disentuh walaupun selepas pembinaan empangan siap. Takungan air empangan itu menenggelamkan seluruh kawasan termasuk masjid.


Berikut adalah video > https://youtu.be/8sJeSkprL64
Ramai yang mengatakan bahawa masjid ini dibina pada awal abad ke-20, dan paling baik boleh berusia kira-kira 120 tahun.


Kesimpulan sedemikian dibuat setelah melihat seni bina kubah masjid yang jauh lebih tajam rupa dan penambahbaikan kubah yang dibina pada zaman Mughal yang terkemudian.


66 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page