top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Northrop Grumman, Tentera Udara AS Perkenal B-21 Raider, Pesawat Generasi Keenam Pertama Dunia


Northrop Grumman dan Tentera Udara A.S memperkenalkan B-21 Raider, pesawat generasi keenam pertama di dunia. Kredit: Northrop GrummanGLOBAL | Northrop Grumman Corporation dan Tentera Udara Amerika Syarikat (AS) memperkenalkan pesawat generasi keenam B-21 Raider kepada dunia pada 2 Disember 2022.

Syarikat itu dalam kenyataan media pada 2 Disember 2022 menjelaskan B-21 menyertai triad nuklear sebagai penghalang yang kelihatan dan fleksibel direka untuk Tentera Udara A.S. misi yang paling kompleks.


"Pasukan Northrop Grumman membangun dan menyampaikan teknologi yang memajukan sains, melihat masa depan dan membawanya ke sini dan sekarang," kata Kathy Warden, pengerusi, ketua pegawai eksekutif dan presiden, Northrop Grumman.


"B-21 Raider mentakrifkan era baharu dalam teknologi dan mengukuhkan peranan Amerika dalam menyampaikan keamanan melalui pencegahan."


B-21 Raider membentuk tulang belakang masa depan untuk kuasa udara AS, menerajui keluarga sistem yang berkuasa yang menyampaikan era baharu keupayaan dan fleksibiliti melalui penyepaduan lanjutan data, penderia dan senjata. Keupayaan generasi keenamnya termasuk siluman, kelebihan maklumat dan seni bina terbuka.Sumber Foto: US Air Force


“B-21 Raider adalah bukti kelebihan berkekalan Amerika dalam kepintaran dan inovasi. Dan ini adalah bukti komitmen jangka panjang Jabatan untuk membina keupayaan lanjutan yang akan mengukuhkan keupayaan Amerika untuk menghalang pencerobohan, hari ini dan ke masa hadapan.


Kini, mengukuhkan dan mengekalkan pencegahan AS adalah di tengah-tengah Strategi Pertahanan Nasional kami,” kata Setiausaha Pertahanan Lloyd J. Austin III. “Pengebom ini dibina di atas asas sokongan kuat dua parti dalam Kongres. Dan kerana sokongan itu, kami akan menerbangkan pesawat ini tidak lama lagi, mengujinya dan kemudian bergerak ke dalam pengeluaran.”


B-21 mampu membuat rangkaian merentasi ruang pertempuran ke pelbagai sistem, dan ke semua domain. Disokong oleh ekosistem digital sepanjang kitaran hayatnya, B-21 boleh berkembang dengan cepat melalui peningkatan teknologi pantas yang menyediakan keupayaan baharu untuk mengatasi ancaman masa depan.


"Dengan B-21, Tentera Udara A.S. akan dapat menghalang atau mengalahkan ancaman di mana-mana sahaja di dunia," kata Tom Jones, naib presiden korporat dan presiden, Northrop Grumman Aeronautics Systems.


"B-21 mencontohkan bagaimana Northrop Grumman menerajui industri dalam transformasi digital dan kejuruteraan digital, akhirnya memberikan lebih nilai kepada pelanggan kami."

18 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page