top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Pandora Papers Dedah 'Rahsia Besar' Lebih 330 Ahli Politik Dunia Termasuk Malaysia


Sumber Grafik: International Consortium of Investigative Journalists


Lebih daripada sedosen ketua negara dan pemerintah daripada Jordan sehingga Azerbaijan, Kenya dan Republik Czech menggunakan tempat percukaian luar pesisir untuk 'menyembunyikan aset' bernilai ratusan juta dolar, menurut penyelidikan terkini oleh konsortium media International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Penyiasatan disebut "Pandora Papers" melibatkan sekitar 600 wartawan daripada media termasuk The Washington Post, BBC dan The Guardian - didasarkan pada kebocoran sekitar 11.9 juta dokumen daripada 14 syarikat perkhidmatan kewangan di seluruh dunia.


Kira-kira 35 pemimpin dan bekas pemimpin ditampilkan dalam kumpulan dokumen terbaru yang dianalisis oleh (ICIJ) menghadapi tuduhan mulai daripada rasuah hingga pencucian wang dan penghindaran cukai global.


Di kebanyakan negara, ICIJ menekankan, tidak haram memiliki aset di luar pesisir atau menggunakan syarikat untuk melakukan perniagaan melintasi sempadan negara.


Apa itu Kertas Pandora?

Penyiasatan Pandora Papers adalah kerjasama kewartawanan terbesar di dunia melibatkan lebih daripada 600 wartawan dari 150 media di 117 negara.


Penyiasatan ini didasarkan pada kebocoran rekod sulit 14 penyedia perkhidmatan luar pesisir yang memberikan perkhidmatan profesional kepada individu dan syarikat kaya yang berusaha untuk memasukkan syarikat, kepercayaan, yayasan dan entiti lain dalam bidang kuasa rendah atau tanpa cukai.


Entiti tersebut membolehkan pemilik menyembunyikan identiti mereka daripada orang ramai dan kadang-kadang daripada pengawal selia.


Selalunya, penyedia membantu mereka membuka akaun bank di negara-negara dengan peraturan kewangan yang ringan.


Data sebanyak 2.94 terabyte, dibocorkan ke ICIJ dan dikongsi dengan rakan media di seluruh dunia, tiba dalam pelbagai format: seperti dokumen, gambar, e-mel, spreadsheet, dan banyak lagi.

Rekod tersebut merangkumi sejumlah maklumat yang belum pernah terjadi sebelumnya mengenai apa yang disebut pemilik manfaat entiti yang berdaftar di Kepulauan Virgin Britain, Seychelles, Hong Kong, Belize, Panama, South Dakota dan bidang kuasa kerahsiaan lain.


Mereka juga mengandungi maklumat mengenai pemegang saham, pengarah dan pegawai. Selain orang kaya, terkenal dan terkenal, mereka yang terdedah oleh kebocoran itu termasuk orang yang tidak mewakili kepentingan umum dan yang tidak muncul dalam laporan, seperti pemilik perniagaan kecil, doktor dan lain-lain, biasanya kayaraya, individu yang tidak mendapat perhatian umum.


Walaupun sebilangan fail tersebut bermula pada tahun 1970-an, kebanyakan fail yang dikaji oleh ICIJ dibuat antara tahun 1996 dan 2020.


Mereka merangkumi pelbagai perkara: penciptaan syarikat, yayasan dan kepercayaan; penggunaan entiti tersebut untuk membeli harta tanah, kapal layar, jet dan insurans hayat; penggunaannya untuk membuat pelaburan dan memindahkan wang antara akaun bank; perancangan harta pusaka dan masalah pewarisan lain; dan penghindaran cukai melalui skim kewangan yang kompleks. Beberapa dokumen berkaitan dengan jenayah kewangan, termasuk pengubahan wang haram.


Sumber Grafik: Tangkap Layar Laman Sesawang ICIJ

Apa yang ada dalam Kertas Pandora?

Lebih daripada 330 ahli politik yang terdedah dengan kebocoran itu berasal dari lebih dari 90 negara dan wilayah. Mereka menggunakan entiti dalam bidang kuasa kerahsiaan untuk membeli harta tanah, menyimpan wang dalam kepercayaan, memiliki syarikat dan aset lain, kadang-kadang tanpa nama.


Penyelidikan Pandora Papers juga mendedahkan bagaimana bank dan firma undang-undang bekerja rapat dengan penyedia perkhidmatan luar pesisir untuk merancang struktur korporat yang kompleks.


Fail menunjukkan bahawa penyedia tidak selalu mengenali pelanggan mereka, walaupun kewajiban undang-undang mereka untuk berhati-hati agar tidak melakukan perniagaan dengan orang yang terlibat dalam urusan yang dipersoalkan.


Siasatan itu juga melaporkan bagaimana penyedia kepercayaan Amerika Syarikat memanfaatkan undang-undang beberapa negeri yang mempromosikan kerahsiaan dan membantu pelanggan luar negara yang kaya menyembunyikan kekayaan untuk mengelakkan cukai di negara asal mereka.


Menurut laporan agensi berita antarabangsa AFP pada 3 Oktober 2021/Ahad melaporkan antara pendedahan lain dari siasatan ICIJ:

- Bekas perdana menteri Britain, Tony Blair, yang mengkritik kelemahan cukai, terbukti secara sah mengelak daripada membayar duti setem ke atas harta tanah berjuta-juta pound di London, ketika dia dan isterinya Cherie membeli syarikat luar pesisir yang memilikinya.


- Anggota dalaman Perdana Menteri Pakistan Imran Khan, termasuk menteri kabinet dan keluarga mereka, dikatakan secara rahsia memiliki syarikat dan amanah yang memegang berjuta-juta dolar. Dalam satu siri tweet, Khan berjanji akan "mengambil tindakan yang sewajarnya" jika ada kesalahan yang dilakukan oleh warga Pakistan.


- Vladimir Putin tidak disebut secara langsung dalam fail, tetapi dia dihubungkan melalui rakan sekutu dengan aset rahsia di Monaco, terutama rumah tepi laut yang diperoleh seorang wanita Rusia yang dipercayai mempunyai anak dengan pemimpin Rusia, The Washington Post melaporkan.


- Presiden Kenya Uhuru Kenyatta - yang telah berkempen menentang rasuah dan untuk ketelusan kewangan - dituduh bersama dengan beberapa ahli keluarga secara rahsia memiliki rangkaian syarikat luar pesisir.


- Seperti juga ahli politik, tokoh masyarakat yang terdedah termasuk penyanyi Colombia Shakira, supermodel Jerman Claudia Schiffer dan legenda kriket India Sachin Tendulkar. Perwakilan untuk ketiga-tiga memberitahu ICIJ bahawa pelaburan itu sah dan menafikan penghindaran cukai.


Astro Awani pada 4 Oktober 2021/Isnin di laman sesawang melaporkan menurut pendedahan tersebut, dua individu daripada Malaysia didakwa antara 336 ahli politik yang memiliki akaun luar pesisir dan terdapat 118 syarikat luar pesisir dengan pemilik berasal dari Malaysia.


Antara nama yang disebut adalah Jho Low dan kaitannya dengan sebuah firma undang undang Amerika global yang dilaporkan diguna untuk membina jaringan syarikat di Malaysia dan Hong Kong.


Siasatan yang dilakukan selama setahun ini mendedahkan bagaimana bank dan firma guaman bekerjasama rapat dengan penyedia perkhidmatan luar persisir untuk mereka struktur korporat yang rumit.Grafik sumber tangkap layar laman sesawang ICIJ


Mengapa begitu banyak pemimpin dunia dan ahli politik dalam data?

Alcogal dan Trident Trust adalah tempat ICIJ menjumpai sebilangan besar ahli politik dan pegawai awam semasa dan bekas sebagai pelanggan.


Sebilangan besar syarikat mereka didaftarkan di BVI dan Panama. Pelanggan Alcogal merangkumi hampir separuh daripada ahli politik dan pegawai awam yang dikenal pasti dalam Kertas Pandora.


Dalam data pemilikan bermanfaat yang dapat disusun oleh ICIJ, hampir separuh daripada syarikat tersebut mempunyai kaitan dengan Alcogal.


Alcogal, yang beribu pejabat di Panama, antara pengasasnya mempunyai beberapa ahli politik, salah satunya bertugas sebagai duta besar Panama ke Amerika Syarikat.


Sumber Informasi: The International Consortium of Investigative Journalists


520 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page