top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Pangkalan tentera AS jadi pilihan latihan jet Singapura F-35B


Foto Sumber: Today Online


Amerika Syarikat dan Singapura memilih Pangkalan Pengawal Nasional Ebbing Air di Fort Smith, Arkansas, sebagai lokasi pilihan untuk menjadi tuan rumah latihan latihan tempur F-35B Angkatan Udara Republik Singapura (RSAF), kata Kementerian Pertahanan (Mindef). pada hari Jumaat (4 Jun).


Portal Today Online melaporkan pilihan itu dibuat oleh Jabatan Pertahanan AS (DoD) dengan berunding dengan Mindef.


Sebagai sebahagian daripada keputusan itu, RSAF juga akan memindahkan detasemen latihan tempur F-16 di Pangkalan Tentera Udara Luke di Arizona ke Fort Smith.

"Pangkalan Pengawal Nasional Ebbing Air disenarai pendek berikutan kajian kelayakan yang teliti antara RSAF dan Angkatan Udara AS (USAF), yang merangkumi faktor-faktor seperti kesesuaian lokasi dan kawasan latihan, infrastruktur dan sokongan logistik," kata Mindef dalam siaran berita.


"Lokasi bersama RSAF F-16 dan F-35B juga akan memaksimumkan peluang untuk latihan bersepadu."


Tentera Udara AS mengatakan dalam satu kenyataan media bahawa keputusan itu diambil setelah beberapa sekutu AS dan negara-negara rakan "menunjukkan minat" untuk melakukan latihan F-35 di sebuah kemudahan latihan F-35 yang berpusat di AS.


Ia menambah bahawa kekangan kapasiti jalan dan ruang udara di Pangkalan Tentera Udara Luke Arizona terhad. Pusat latihan baru akan memiliki kapasitas hingga 36 pesawat tempur.


"Program F-35 adalah usaha pelbagai-perkhidmatan, pelbagai-nasional yang secara dramatis meningkatkan kerjasama antara AS dan negara rakan F-35 yang lain," kata Pemangku Setiausaha Tentera Udara John P Roth.

Varian B F-35, yang telah dipesan oleh Singapura dan juga digunakan oleh Marine Corps, mampu melakukan take-off yang lebih pendek dan mendarat secara menegak.

Penilaian kesan persekitaran akan dilakukan untuk menilai kesesuaian sebelum keputusan asas dimuktamadkan, kata Mindef.


Pangkalan Pengawal Nasional Selfridge Air di Harrison Township, Michigan, akan berfungsi sebagai lokasi alternatif untuk detasemen latihan.


"Mindef ingin mengucapkan penghargaan kepada para pemimpin dan komuniti dari dua lokasi pangkalan tersebut atas sokongan kuat mereka terhadap kehadiran RSAF di (benua Amerika Syarikat)," kata kementerian itu.


Detasemen RSAF Peace Carvin II F-16 di Pangkalan Tentera Udara Luke ditubuhkan pada tahun 1992, dan merupakan detasmen RSAF yang paling lama beroperasi di luar negara.

1 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page