top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Permainan 'Police Sentri' Dilancar


Foto Sumber: BERNAMA


Syarikat e-sukan tanah air, Todak Studios pada 16 Julai 2021 melancarkan permainan dalam talian, 'Police Sentri' yang bakal mengembalikan kenangan kepada permainan zaman kanak-kanak.


BERNAMA pada 17 Julai 2021 melaporkan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Todak Studio's, Ahmad Fadli Ahmad Dahlan yang lebih dikenali sebagai Neo Todak berkata, 'Police Sentri' diangkat daripada permainan tradisional kanak-kanak Malaysia era 1980-an dan 1990-an yang berkonsepkan polis dan pencuri.


"Kita tahu generasi baru hari ini suka bermain dengan peranti dan kita tak nak permainan itu terus dilupakan sebab 'Police Sentri' ini agak unik, tetapi kalau nak ajar kanak-kanak sekarang pun tidak sesuai kerana situasi pandemik COVID-19, jadi kita bawa ke dalam talian.


"Permainan ini mudah kerana kita memang nak tarik minat-kanak-kanak dan kita nak masuk dalam mobile gaming," katanya dalam majlis pelancaran menerusi lintas langsung menerusi akaun Facebooknya.

Sementara itu Pengasas Todak Studios, Khairul Azlan Zainal Ariffin yang dikenali sebagai Lan Todak berkata permainan itu disiapkan oleh pasukannya dalam keadaan sangat mencabar, dengan semua pekerja perlu bekerja dari rumah dan menyiapkannya dalam tempoh masa ditetapkan.


Beliau turut berharap permainan ini akan menjadi satu titik permulaan kepada pasukannya menghasilkan lebih banyak permainan dalam talian pada masa akan datang.


Police Sentri, secara dasarnya dimainkan secara dalam talian dengan seramai 10 pemain dibahagikan kepada dua pasukan iaitu untuk menjadi polis dan pencuri.Video Sumber: https://todakstudios.itch.io/


Sama seperti zaman kanak-kanak, pasukan polis perlu menangkap semua pencuri dan diletakkan ke dalam penjara manakala pencuri harus melarikan diri atau memegang beg berisi wang yang dicuri daripada polis sehingga waktu tamat untuk memenangi permainan.


Permainan itu boleh dimuat turun di https://todakstudios.itch.io/police-sentri?download untuk komputer dan sudah sedia untuk dimuat turun di Apps Store.


SUMBER: BERNAMA / 17 JULAI 2021

0 lihatan0 komen

Siaran Terkini

Lihat Semua
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page