top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Russia Dijangka Guna Senjata Termobarik Kuasa Tinggi, 'Bapa Segala Bom'


Sumber Foto: The Sun

GLOBAL | KYIV: Rusia dijangka menggunakan senjata paling bahaya yang boleh mengeluarkan wap dari badan dan menghancurkan organ dalaman jika serangan di Ukraine menemui jalan buntu.

Amaran itu dikeluarkan oleh pegawai Barat yang melahirkan kebimbangan sekiranya Presiden Rusia, Vladimir Putin mengarahkan penggunaan senjata termobarik berkuasa tinggi, lapor AGENSI pada 26 Februari 2022.


Senjata tersebut digelar sebagai ‘bapa segala bom’ ketika rakyat Ukraine dilihat begitu berani menentang percubaan tentera Rusia untuk mengawal ibu negara Kyiv.


Tentangan sengit dijangka berlaku sekiranya tembakan sembarangan menggunakan senjata paling ganas itu.


“Saya takut jika mereka tidak memenuhi skala masa dan objektif ditetapkan, mereka akan menggunakan keganasan.


“Mereka tidak mematuhi prinsip keperluan dan kedaulatan undang-undang seperti dilakukan oleh kuasa Barat,” kata pegawai itu.


Sumber Grafik : The Sun


Senjata termobarik yang dikenali sebagai bom vakum adalah bahan letupan berkuasa tinggi yang menggunakan atmosfera itu sendiri sebagai sebahagian daripada bahan letupan.


Ia merupakan antara senjata bukan nuklear paling berkuasa pernah dibangunkan di dunia.


Bom itu berfungsi dengan menggunakan oksigen dari udara di sekeliling bagi menghasilkan letupan pada suhu tinggi, sekali gus menjadikannya sebagai senjata paling berbahaya berbanding senjata konvensional lain.


Senjata tersebut dilaporkan berharga lebih AS$16 juta (RM67 juta) bagi setiap unit.


Senjata termobarik dibangunkan oleh AS dan Kesatuan Soviet sejak 1960an.


Pada September 2007, Rusia pernah meletupkan senjata termobarik terbesar sehingga menghasilkan letupan bersamaan 39.9 tan.


AS pula pernah meletupkan bom tersebut seberat 9,797 kilogram dan meninggalkan kawah seluas 300 meter di Afghanistan, 2017.


18 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page