top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Siapakah Volodymyr Zelensky Sebenar? Presiden Ukraine Yang Berhadapan Pencerobohan Russia


Sumber Foto: New York Post


GLOBAL | Kecoh di media sosial di Malaysia mendedahkan latar belakang Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky adalah seorang pelawak dan dianggap tidak berkemampuan untuk memimpin negara itu khususnya berhadapan konflik dan pencerobohan Russia.

Benarkah beliau hanya sekadar pelawak dan tidak punyai latar belakang menarik?


Berikut adalah tulisan serba sedikit daripada media AGENSI berkenaan beliau pada 25 Februari 2022 :


Sehingga pemilihan mengejutnya pada 2019, Volodymyr Zelensky memainkan watak sebagai presiden di televisyen.


Hari ini, lelaki berusia 44 tahun itu memimpin Ukraine ketika beliau berdepan pencerobohan Russia, selain ancaman terhadap pemerintahannya dan mungkin nyawanya daripada Presiden Russia, Vladimir Putin.


Bercakap kepada Ukraine di televisyen pada Khamis/24 Februari 2022, pada penghujung hari pertama pencerobohan, Zelensky berkata beliau mempunyai maklumat dari Russia yang meletakkannya sebagai sasaran nombor satu dan keluarga sebagai nombor dua.


Mereka mahu memusnahkan Ukraine secara politik dengan memusnahkan ketua negaranya, kata presiden itu dalam ucapan yang disiarkan di televisyen.


Kehidupan dan kerjaya Zelensky sesuatu yang biasa, berbanding pemimpin antarabangsa lain dan dia sudah menghadapi siri krisis yang kelihatannya tidak berkesudahan sejak memegang jawatan.


Zelensky, sudah berkahwin dan mempunyai dua anak, juga lulusan dari Universiti Ekonomi Kebangsaan Kyiv pada 2000 dalam bidang ijazah undang-undang, namun dia memutuskan untuk meneruskan kerjaya yang berbeza.

Beliau membentuk kumpulan komedi Kvartal 95 dengan beberapa pelakon lain pada 1997 dan pada 2003, kumpulan itu mula menghasilkan program televisyen.


Pada 2015, Zelensky mula membintangi peranan yang akan meletakkannya di laluan ke jawatan presiden.


Dalam rancangan 'Servant Of the People', beliau melakonkan watak Vasyl Petrovych Holoborodko, seorang guru sekolah yang bangkit mengkritik ahli politik yang korup sehingga menjadi tular dan melonjakkannya ke jawatan presiden.


Rancangan itu begitu popular sehingga menyebabkan Kvartal 95 mewujudkan sebuah parti politik atas namanya.


Pada 2018, Zelensky secara tiba-tiba beralih ke politik sebenar dan mengumumkan pencalonannya sebagai presiden di bawah parti Servant Of the People.


Zelensky menggunakan media sosial untuk mempromosikan kempen dan platformnya.


Sikapnya serupa dengan watak dalam televisyen kerana beliau berikrar untuk membanteras rasuah dan mempromosikan pentadbiran yang lebih berpusat.

Beliau terus memenangi pilihan raya secara besar-besaran, mengambil alih 73 peratus undi, selepas berjalan di atas platformnya untuk menamatkan perang dengan Russia dan proksi pemisahnya di timur Ukraine.


Beliau dilantik pada Mei 2019. Dua bulan kemudian, Zelensky terjerat dalam skandal besar Amerika Syarikat (AS) membabitkan Presiden Donald Trump ketika itu.


Berita muncul bahawa Trump sudah menghubungi Zelensky dan mendesaknya untuk bekerjasama dengan Rudy Giuliani dan Peguam Negara ketika itu, William Barr untuk menyiasat Joe Biden, yang ketika itu bertanding menentang Trump dalam pilihan raya presiden, dan anaknya Hunter.


Trump membekukan AS$400 juta (RM1.68 bilion) dalam bentuk bantuan kongres kepada Ukraine apabila pegawai Ukraine tidak mematuhinya.


Trump menafikan sebarang salah laku, berulang kali mengatakan ia adalah 'panggilan yang baik', namun siasatan kongres membawa kepada pemecatan Trump pada akhir tahun itu, sebelum meninggalkan Dewan Negara pada Februari 2020.


Zelensky mempunyai hubungan yang lebih baik dengan Biden, sejak mengambil alih jawatan presiden dan melawat Rumah Putih tahun lalu.


Zelensky memimpin negaranya ketika COVID-19. Beliau diuji positif COVID-19 pada November 2021 dan dimasukkan ke hospital selama tiga hari.


Beliau datang ke pejabat dan berjanji untuk mencari jalan menyelesaikan konflik lapan tahun di timur Ukraine dengan puak pemisah yang dikawal Russia di sana.


Beliau pada mulanya cuba untuk terbabit dengan Putin secara diplomatik, namun dilayan dengan dingin oleh pemimpin Russia itu.

Pada tahun lalu, di bawah tekanan politik ketika krisis COVID-19, Zelensky mengambil tindakan yang lebih keras terhadap puak politik pro-Russia di Ukraine, termasuk Viktor Medvedchuk, yang dikenali sebagai orang Putin di Ukraine.


Pembentukan ketenteraan Russia menentang Ukraine bermula pada masa yang sama ketika Zelensky bertindak untuk menyekat Medvedchuk dan stesen TV yang dikaitkan dengannya.


Beliau menafikan semua dakwaan Putin dan pemisah yang dikuasai Russia bahawa beliau yang mencetuskan perang dan membuat rayuan berapi-api dalam bahasa Russia pada 23 Februari supaya rakyat negara itu menolak pencerobohan itu.


"Kami tidak memerlukan peperangan. Bukan yang dingin, bukan yang panas, mahupun yang hibrid," kata Zelensky ketika ucapannya.


Putin mendakwa operasi ketenteraannya di Ukraine sebahagiannya bertujuan untuk 'menyahkan-Nazi' dari negara itu, memainkan naratif palsu bahawa ahli politik yang berhaluan barat bersimpati kepada fasisme.


Zelensky adalah seorang Yahudi dan tiga bapa saudaranya dibunuh dalam peristiwa Holocaust.


Zelensky buat masa ini berkata akan kekal di Kyiv dan terus menghantar video ketika pencerobohan itu.


Ketika ucapannya pada 23 Februari 2022/Rabu, Zelensky merayu kepada Russia untuk membina perdamaian, mengatakan kepemimpinan mereka membawa mereka ke dalam perang yang tidak masuk akal.

"Saya tahu bahawa TV Russia tidak akan menyiarkan ucapan saya. Namun rakyat Russia perlu melihatnya. Mereka perlu melihat kebenaran. Sebenarnya kamu perlu berhenti sebelum terlambat," katanya.


Beberapa jam kemudian, serangan peluru berpandu mula mengenai Kyiv.45 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page