top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Sorgum Patut Jadi Sumber Alternatif Elak Krisis Makanan


Sumber Foto : Wikipedia


Disusun Oleh: Mohd Ezli MashutBetari (bahasa Inggeris: Sorghum) merupakan tumbuhan bijirin pelbagai spesies yang ditanam untuk bijian dan juga digunakan sebagai makanan binatang ternakan.


Tanaman ini ditanam di iklim panas di seluruh dunia. Spesies ini berasal dari bahagian tropika dan subtropika di semua benua termasuk Pasifik Barat Daya dan Australasia.


Indonesia Rancang Sekoi Jadi Sumber Makanan Alternatif

Dalam perkembangan terkini, Kerajaan Indonesia sedang mempertimbangkan sorghum atau tanaman sekoi sebagai alternatif bagi mengurangkan kebergantungan kepada beras di negara itu.


Sorghum merupakan sejenis bijirin kaya dengan protein dan mikronutrien, yang popular sebagai makanan ruji di benua Afrika.


Laman Sesawang Berita The Straits Times pada 21 Ogos 2022 melaporkan memandangkan rakyat Indonesia bimbang tentang kenaikan harga mi segera kegemaran mereka, terutamanya kerana perang Ukraine telah menyebabkan gandum lebih mahal, kerajaan melihat untuk menghasilkan lebih banyak sorgum sebagai penggantinya.


Ketua Menteri Ekonomi Airlangga Hartarto mendedahkan bahawa Kerajaan Indonesia sedang mengusahakan program untuk membangunkan sorgum sebagai alternatif kepada gandum.


Sebanyak 4,355 hektar bijirin tahan kemarau ini telah ditanam di enam daripada 34 wilayah Indonesia setakat Jun 2022, dengan jangkaan hasil kira-kira 15,200 tan.


Indonesia menyasarkan untuk membawanya kepada 15,000 hektar tahun 2022, dengan tumpuan khusus di Kabupaten Waingapu di Nusa Tenggara Timur.


Sorghum, pada tahun 1970-an, ditanam secara meluas dan digunakan di Nusa Tenggara Timur, yang mendapat hujan yang rendah. Tetapi ia telah diambil alih oleh beras dalam tempoh tiga dekad akan datang kerana pentadbiran Suharto mempromosikan tanaman itu sebagai makanan ruji.


Wilayah itu telah menanam 6,000 hektar sorgum sejak 2020, dan menyasarkan menambah 3,200 hektar lagi tahun ini, kata ketua agensi pertanian dan keselamatan makanan Nusa Tenggara Timur, Lucky Koli.


"Semua keluaran sorgum tahun ini akan dikhususkan untuk benih. Nusa Tenggara Timur akan membekalkan benih sorgum ke seluruh Indonesia pada 2023," katanya kepada The Straits Times.


Beliau menambah bahawa sorgum akan diusahakan untuk makanan ternakan pada masa hadapan juga.East Nusa Tenggara will supply sorghum seeds to the entire Indonesia in 2023.PHOTO: AFP


Indonesia Cari Bijirin Alternatif

Indonesia sedang mencari bijirin makanan alternatif selepas beberapa pengeluar gandum seperti India dan Kazakhstan menghentikan eksport gandum untuk memenuhi keperluan domestik mereka, manakala perang di Ukraine mengganggu bekalan.


Sebagai sebuah negara tropika, Indonesia - rumah kepada lebih daripada 270 juta orang - tidak boleh menanam gandum, dan mengimport lebih daripada 10 juta tan daripadanya setiap tahun.


Tetapi populariti produk berasaskan gandum, seperti mi, pasta dan roti, semakin meningkat, hasil daripada perubahan tabiat pemakanan kelas pertengahannya yang baru muncul.


Ketika kesan perang Ukraine melanda seluruh dunia, rakyat Indonesia dilanda inflasi yang meningkat, yang meningkat kepada paras tertinggi tujuh tahun pada 4.94 peratus tahun ke tahun pada bulan Jun.


Permintaan Indonesia untuk mi segera berjumlah 13.27 bilion hidangan tahun lalu, kedua selepas China, yang menggunakan 44.33 bilion hidangan, menurut Persatuan Mi Segera Dunia.


Harga Indomie – jenama mi segera paling popular di Indonesia yang juga memasuki lebih 100 pasaran luar negara – telah meningkat sekurang-kurangnya 4 peratus sejak tahun lepas. Sebungkus kini berharga 2,800 rupiah (25 sen Singapura).


Fransiscus Welirang, pengarah pengeluarnya Indofood, memberitahu Kompas TV bahawa tepung gandum merangkumi 20 peratus hingga 25 peratus daripada kos mi segera.


Indofood menyokong penuh usaha kerajaan menangani krisis makanan global dengan mencari bahan makanan mentah alternatif dalam negara seperti sorgum, kata Encik Fransiscus, yang juga mempengerusikan Persatuan Pengeluar Tepung Gandum Indonesia, dalam satu kenyataan pada 12 Ogos.


"Kementerian (Kementerian) Pertanian bekerja pada penanaman, dan kami dalam pemprosesan," katanya.


Pada awal Ogos, Menteri Pertanian Syahrul Yasin Limpo memberi amaran kepada pencinta mi: "Mereka yang makan mi berasaskan gandum, berhati-hati. Esok, harganya akan meningkat tiga kali ganda."


Perkara itu disangkal oleh Menteri Perdagangan Zulkifli Hasan, yang berkata harga mi mungkin naik sejajar dengan aliran kenaikan harga gandum, tetapi tidak begitu ketara.


Harga juga akan turun tidak lama lagi, berikutan penuaian di beberapa negara pengeluar, seperti Australia dan Kanada, selain daripada penyambungan semula eksport Ukraine, katanya.


“Harga (gandum) berkemungkinan akan menurun pada Oktober,” katanya.


Dr Kasan Muhri, ketua Agensi Analisis dan Pembangunan Perdagangan, memberitahu ST bahawa harga gandum pada Julai turun 16.8 peratus kepada AS$382.50 (S$531.86) setan dari Jun.


“Ia diramalkan terus menurun sehingga penghujung 2022,” tambahnya.Sumber Foto : Sorghum Partners


Apa Itu Sekoi

Sekoi sebenarnya merupakan salah satu daripada tanaman bijirin utama dunia selepas gandum, padi, jagung dan barli. Ia sesuai ditanam di kawasan beriklim tropika, selain subtropika, sederhana dan separa kering.


Sinar Harian pada 29 Ogos 2021 melaporkan mengenai sekoi dari aspek kesihatan, Felo Pengajar, Jabatan Sains Tanaman Fakulti Pertanian, Universiti Putra Malaysia, Dr Nazatul Shima Naharudin berkata, tanaman itu telah dijadikan sebagai alternatif buat pesakit yang alah dengan gluten.


Jelas beliau, sekoi mempunyai nilai nutrisi yang tinggi selain kaya dengan kandungan lemak tidak tepu, protein, serat dan mineral seperti phosphorus, potasium, kalsium dan zat besi.


Dr Nazatul Shima turut menemui kebaikan lain tanaman sekoi kepada kesihatan.

1. Bebas gluten dan bernutrisi tinggiBijirin dan tepung yang dikisar daripada sekoi mempunyai ciri bebas gluten menjadikannya sebagai alternatif kepada pesakit celiac disease yang merujuk kepada situasi kesukaran untuk mencerna makanan dan alergi terhadap produk bergluten.


Di Amerika syarikat, seorang daripada 133 orang penghidap celiac disease tidak boleh makan produk bergluten. Bagi yang tidak alergi gluten, sekoi boleh juga dijadikan makanan kesihatan kerana nilai nutrisi yang tinggi.


2. Merendahkan risiko kanser kolon


Kandungan fitokimia dan khasiat bijirin sekoi mampu merendahkan risiko kanser kolon dan membantu kesihatan jantung dengan mengurangkan tahap kolesterol LDL. Kebaikannya sama seperti memakan oat.


Sekoi boleh dijadikan bijirin menggantikan oat dengan harga lebih murah.
3. Membantu sistem penghadaman


Kandungan serat sebanyak 48 peratus yang ada pada sekoi membantu sistem penghadaman. Saluran pencernaan mudah untuk menghadam makanan. Ia juga mencegah masalah kekejangan, kembung, sembelit, gas berlebihan dalam perut dan cirit-birit.


4. Mengurangkan paras glukosa


Sekoi mempunyai enzim yang boleh menghalang penyerapan kanji oleh badan dan membantu mengawal insulin serta tahap glukosa.


Bagi pesakit diabetes, pengambilan sekoi membantu mengawal peningkatan paras glukosa dan risiko gejala diabetes.


5. Mencegah osteoporosis dan artritis


Sumber magnesium yang ada pada sekoi meningkatkan penyerapan kalsium dan membantu pertumbuhan tisu tulang serta mempercepatkan penyembuhan tulang yang rosak atau mengalami penuaan.


Sekoi berguna untuk mencegah penyakit osteoporosis dan artritis.


ANEKDOT | KENALI sekoi

Tanaman yang tidak memerlukan air dan baja yang tinggi. Sesuai ditanam di pelbagai jenis tanah.


Kajian tentang sekoi di Malaysia masih baru bermula.


Kandungan nutrisi sekoi terdiri daripada 12.4 gram (g) air, 329 kilokalori (kcal) tenaga, 10.62g protein, 3.46g lemak, 72.09g karbohidrat, 6.7g fiber, 2.53g gula , 13 miligram (mg) kalsium, 3.36mg iron , 28mg fosforus, 363mg potasium, 2mg sodium, 1.67mg zink dan 0.33mg thiamin.


Mempunyai jaringan akar yang boleh menembus hingga 1.5 hingga 2.5 meter ke dalam tanah, membolehkan ia ditanam di kawasan kering.


Sekoi tahan kemarau dan kemasinan.


Seperti beras, ia boleh dikisar untuk dibuat tepung menggantikan gandum dalam pembikinan pasta, roti, kek dan bijirin sarapan.


Membantu penghasilan bioenergi dan biofuel ekoran batang sekoi mempunyai kandungan gula yang tinggi. Sesuai dijadikan sebagai sumber tenaga efisien.


Khasiat lain:


- Mengurangkan risiko anemia. Kandungan zat besinya meningkatkan perkembangan sel darah merah.


- Meningkatkan kestabilan tenaga dalam tubuh hasil kandungan vitamin B3.


- Mencegah penyakit alzheimer. Kandungan fosforus membantu mengekalkan tindak balas emosi, neuron, hormon, mencegah penurunan kognitif dan gangguan umur.


- Membantu fungsi kelenjar tiroid.


- Merangsang pertumbuhan sel.


- Meningkatkan pertumbuhan rambut.


- Mempercepatkan metabolisme.


- Indeks glisemik yang rendah sesuai untuk mereka mengekalkan keseimbangan gula darah.


- Sumber protein dan mikronutrien yang tinggi.


- Mencegah aterosklerosis dan strok.
248 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page