top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Suhu dunia terus panas, banyak kebakaran hutan skala besar


Sumber Foto : Unsplash

GLOBAL | Ketika pelbagai bahagian dunia mengalami kebakaran hutan berskala besar dan gelombang haba, banyak wilayah merekodkan musim panas paling panas yang pernah berlaku.


Agensi Berita Turki Anadolu Agensi melaporkan pada 16 September 2022 melaporkan menurut data terkini daripada Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan (NOAA) Amerika Syarikat (AS), Eropah dan China merekodkan musim panas terpanas dalam sejarah, manakala Hemisfera Utara menyaksikan musim panas kedua terpanas.


Sementara itu, musim panas kali ini dicatatkan sebagai yang kedua terpanas untuk Amerika Utara dan Asia, dan yang kelima terpanas untuk Bumi sejak 1880, menurut laporan yang dikeluarkan oleh Pusat Maklumat Alam Sekitar Negara (NCEI) pada Rabu.


"AS yang bersebelahan mempunyai musim panas ketiga paling panas dalam rekod ... Sepanyol mencatatkan musim panas paling panas dalam rekod dengan purata 2.2 darjah Celsius daripada tempoh rujukan 1981-2010," tambah kajian itu.


NASA juga meletakkan tempoh musim panas kali ini sebagai terikat dengan 2019 untuk rekod terpanas di seluruh dunia.


NOAA juga mendapati Ogos adalah yang keenam paling panas di planet ini dalam rekod dan Ogos paling panas di kawasan daratan Hemisfera Utara.Awal bulan September 2022, program satelit pemerhatian Bumi EU berkata musim panas kali ini adalah yang paling panas dalam sejarah rekod Eropah, dengan Ogos 2022 mencatatkan rekod suhu tinggi.

"Di Eropah, suhu purata pada Ogos 2022 adalah yang tertinggi dalam rekod untuk kedua-dua Ogos dan musim panas (Jun-Ogos) secara keseluruhan," tambah Perkhidmatan Perubahan Iklim Copernicus.


Pada 31 Ogos 2022, biro cuaca Perancis menamakan musim panas tahun ini sebagai musim panas kedua terpanas dalam abad.


Hungary melaporkan 2022 sebagai musim panas paling panas dalam 121 tahun, dengan suhu median mencapai 22.8 darjah Celsius pada 5 September 2022.

3 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page