top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

'Vacuum Train': Capai laju 1,000km sejam, tambang lebih murah banding kapal terbang


Transpod juga berjanji bahawa harga tiket kereta api itu lebih murah berbanding tiket kapal terbang. Sumber Foto: Transpod


TEKNOLOGI PENGANGKUTAN | Sebuah syarikat Kanada mendedahkan rancangan untuk kenderaan gaya kereta api elektrik sepenuhnya yang boleh bergerak pada kelajuan 1,000 kilometer sejam dan mendakwa dengan tambang kurang daripada tiket kapal terbang.

FluxJet diumumkan oleh TransPod di bandar asalnya di Toronto pada Ogos 2022, dengan versi satu tan yang diperkecilkan daripada apa disebutnya sebagai "hibrid kereta api pesawat" yang dipaparkan dalam demonstrasi langsung keupayaannya, lapor Agensi Berita Antarabangsa CNN pada 1 September 2022.


Ia berdasarkan prinsip serupa dengan konsep "hyperloop" terkenal usahawan AS Elon Musk: FluxJet digerakkan pada kelajuan ultra pantas di sepanjang laluan panduan tiub dilindungi menggunakan teknologi pecah tanah berdasarkan bidang fizik baharu dipanggil "veillance flux."


Jika projek ini menjadi realiti, ia bukan sahaja memberi manfaat kepada penduduk tempatan, malah menarik kedatangan pelancong ke Kanada.


Transpod juga berjanji bahawa harga tiket kereta api itu lebih murah berbanding tiket kapal terbang.
Tiket akan berharga 44 peratus kurang daripada tiket kapal terbang, jelas syarikat itu.


Sumber Foto: Transpod


Ia kedengaran terlalu mustahil untuk menjadi kenyataan, jadi bagaimana teknologi baharu yang memeningkan ini akan berfungsi dan adakah ia sebenarnya boleh dilaksanakan?


Menurut Transpod, reka bentuk ini berdasarkan jenis fizik baharu disifatkan syarikat itu sebagai 'fluks kerudung.'


Ia serupa dengan idea 'hyperloop' Elon Musk yang mana pod elektrik bergerak dengan kelajuan tinggi di sepanjang tiub tekanan rendah.


Kekurangan seretan aerodinamik bermakna mereka boleh memecut dengan sangat pantas.

Bunyinya seperti sesuatu daripada filem fiksyen sains. Sama ada ia menjadi kenyataan atau tidak bergantung kepada pembangunan teknologi sangat baharu itu.


Walau bagaimanapun, Transpod baru-baru ini tampil dengan prototaip diperkecilkan, menunjukkan kereta api seberat satu tan itu berlepas, mengembara, dan mendarat di dalam laluan khasnya.


"Teknologi ini terbukti, dan kami mempunyai keyakinan pelabur, kerajaan dan rakan kongsi untuk terus maju ke hadapan bagi mentakrifkan semula pengangkutan dengan berkesan," kata Ketua Pegawai Eksekutif TransPod Sebastien Gendron kepada CNN.


Setakat ini pelabur menyediakan €550 juta (RM228 juta) untuk projek itu. Antara persoalan lain, di manakah FluxJet akan beroperasi dan berapa kosnya?Sumber Foto: Transpod


Kanada pada masa ini mempunyai sistem kereta api tidak cekap dan semakin usang. Tiada satu pun kereta apinya berkelajuan tinggi dan hanya sebahagian kecil daripada rangkaian itu menggunakan elektrik.


Jika projek berjalan seperti dirangcang, FluxJet mengubah semua ini. Syarikat itu merancang sistem tiub rangkaian di seluruh Kanada, dengan stesen di bandar-bandar utama.


Setiap tiub akan dapat mengangkut 54 penumpang dan sepuluh tan kargo.


Projek itu kini dalam fasa penyelidikan dan pembangunan, dan seterusnya akan memulakan kerja untuk mendapatkan tanah.

Rancangan fasa awal dijangka dilaksanakan antara bandar Calgary dan Edmonton, perjalanan sekitar 300 km. Jika ia berfungsi, kereta api itu akan mengurangkan perjalanan tiga jam kepada 45 minit.


"Fasa pertama pembinaan terdiri daripada sambungan lapangan terbang Edmonton, yang dirancang untuk bermula pada penghujung 2023, dan talian penuh menghubungkan Calgary ke Edmonton pada 2027.


"Perbincangan sudah berlaku di Texas untuk menghubungkan Dallas ke San Antonio, di Emiriyah Arab Bersatu (UAE) untuk menghubungkan Dubai ke Abu Dhabi dan di Australia untuk menghubungkan Sydney ke Brisbane," ujar Gendron lagi.


Syarikat itu berkata sistem baharu itu membantu mengurangkan kesibukan lalu lintas lebuh raya secara besar-besaran, serta mengurangkan pelepasan CO2 sekitar 636,000 tan setahun.6 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page