top of page
  • Writer's pictureMohd Ezli Mashut

Virgin lancar penerbangan angkasa lepas komersial kedua Ogos 2023
TEKNOLOGI | WASHINGTON: Virgin Galactic Holdings bakal melancarkan penerbangan komersial keduanya ke angkasa lepas bulan Ogos selepas yang pertama pada Jun lalu, berjaya.

Firma itu adalah antara beberapa syarikat angkasa lepas berpangkalan di Amerika Syarikat (AS) selain Blue Origin milik Jeff Bezos dan SpaceX milik Elon Musk bagi memenuhi peningkatan permintaan untuk operasi serta perjalanan angkasa lepas komersial.


Saham syarikat yang diasaskan oleh jutawan British, Richard Branson meningkat kira-kira tiga peratus dalam dagangan awal selepas memperoleh 11 peratus setakat tahun 2023, lapor REUTERS pada 14 Julai 2023.


Butiran mengenai anak kapal, juruterbang dan manifes penerbangan bagi misi yang ditetapkan untuk dilancarkan dalam pembukaan pada 10 Ogos, akan diumumkan kemudian.


Tiga anggota kru misi pertama 'Galactic-01' membuat perjalanan suborbital yang singkat, menandakan kejayaan lama tertangguh untuk syarikat itu - akhirnya merasmikan perkhidmatan komersial selepas penuh dengan kekurangan pembangunan selama hampir 20 tahun.


Virgin Galactic sebelum ini berkata ia sudah menerima tempahan awal kira-kira 800 pelanggan dengan mengenakan bayaran antara AS$250,000 (RM1.147 juta) hingga AS$450,000 (RM2.065 juta) bagi setiap tempat duduk dan membayangkan pembinaan armada yang cukup besar untuk menampung lebih daripada satu penerbangan sehari.


Misi Galactic-02 juga akan disiarkan secara langsung di laman web syarikat.


2 lihatan0 komen
IMG_20221230_173627.jpg
bottom of page